Deficit de medici,din ce în ce mai mare, în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„În Prahova este nevoie de zeci de cadre medicale tinere, care să le înlocuiască pe cele care ies la pensie sau care aleg să profeseze în spitale din străinătate".

Afirmaţia îi aparţine managerului Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Cristian Vintilescu.

Acesta consideră că, într-o perioadă de trei până la şapte ani, în unităţile spitaliceşti din Prahova, se va înregistra un deficit de 60-70 de medici. "Am efectuat un studiu şi am ajuns la concluzia că avem cadre medicale bătrâne şi prea puţini tineri, care vor să se angajeze în spitale.

Deocamdată nu se mai fac angajări, există un blocaj pe ordonanţa 34, însă, când se vor face va exista din nou problema lipsei de candidaţi",a  mai declarat şeful DSP Prahova. 

Specializările "sărace" la capitolul specialişti sunt terapia intensivă, radiologia şi medicina de urgenţă, de care toţi "fug" din cauza salariilor prea mici în comparaţie cu responsabilităţile uriaşe pe care le au. Probleme însă sunt şi la Secţia de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, unde există doar cinci medici care trebuie să facă faţă unui număr foarte mare de pacienţi, indiferent de anotimp.

 

15 medici, în loc de 50

Şi la Serviciul de Ambulanţă Prahova este în continuare criză de medici, din necesarul de 50 de doctori, fiind angajate cu carte de muncă doar 15 persoane. Aici, până de curând, toate cadrele medicale efectuau ore suplimentare neplătite ca să poate face faţă numărul mare de solicitări venite din tot judeţul.

"Am renunţat la orele suplimentare pentru că oricum nu mai sunt plătite, prin urmare nu puteam obliga nişte oameni să facă de serviciu ore în şir, peste program, fără să primească nimic în schimb. Aşadar, avem mai puţine echipaje cu medici, aceştia fiind trimişi doar la cazurile de urgenţe majore. La restul solcitărilor trimitemun ambulanţier şi un asistent medical", a declarat medicul Daniel Nicolae, directorul Serviciului de Ambulanţă Prahova.  

 

Cât câştigă un medic?

Salariul unui medic rezident în anul I, care profesează în unităţile spitaliceşti din România, este de aproximativ 400 de euro.

În schimb, dacă aleg calea străinătăţii, medicii începători primesc 2.000-3.000 de euro, iar cei cu experienţă chiar şi 10.000 de euro.

Şi asistentele medicale sunt mai bine plătite peste hotare, acestea încasând, lunar, 1000-1500 de euro.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite