Dascălii din Prahova își vor cere drepturile în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Potinteu muncește în condiții improprii, pentru un salariu modic. Foto Alex Policală
Nicolae Potinteu muncește în condiții improprii, pentru un salariu modic. Foto Alex Policală

Câteva sute de profesori vor picheta miercuri Prefectura Prahova, de Ziua Națională a Educației.

Profesorilor le-a ajuns cuțitul la os și sunt deciși ca nemulțumirile lor să treacă mai departe de pragul cancelariilor. Miercuri, 5 octombrie, într-o zi care ar fi trebuit să fie una de sărbătoare, mai mulți dascăli din Prahova vor picheta Prefectura și vor depune un memoriu cu mai multe  revendicări sindicale. În fruntea listei sunt, evident, nemulțumirile salariale.

După 14 ani la catedră și aproape de obținerea gradului I, am un salariu net de 1.100 de lei lunar. Înainte de tăierile bugetare aveam, cu tot cu sporuri, 1.600 de lei. Diferența este însemnată, mai ales că soția mea este tot cadru didactic", ne-a explicat de ce va fi stradă, pe 5 octombrie, Nicolae Potinteu, profesor de educație fizică la Colegiul Economic „Virgil Madgearu" din Ploiești. Dascălul este nemulțumit și de finanțarea insuficientă din sistem. „Sala de sport din colegiul nostru este foarte veche, iar copiii sunt nevoiți să se antreneze în condiții improprii, deși suntem pe locul 6, în Prahova, ca și rezultate", mai spune profesorul. Un cadru didactic debutant pleacă acasă cu aproximativ 700 de lei, adică puțin peste valoarea salariului minim pe economie.

Al cincilea an de proteste

Acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educație este o altă dorință a tuturor profesorilor din țară. „Este ceea ce s-ar cuveni sistemului de învățământ conform Legii în vigoare a Educației. Ne dorim și deblocarea posturilor din școli, pentru că s-a ajuns ca tâmplarul  să facă noaptea și pe paznicul, plata abonamentelor de transport și renegocierea contractului colectiv de muncă pentru că funcționăm și acum pe cel din 2003", ne-a enumerat câteva dintre revendicări Gheorghe Giurumescu, președintele Sindicatului „Școala Prahovei", care numără peste 7.000 de membri în Prahova și care este și organizatorul protestului de pe 5 octombrie.

O cerință mai veche a dascălilor din județ este acordarea sumelor restante obținute, de-a lungul anilor, în instanță, și care reprezintă plata unor prime de vacanță sau a unor indemnizații de concediu. Potrivit lui Gheorghe Giurumescu, Ministerul Educaţiei este dator miliarde de lei dascălilor prahoveni în urma unor astfel de procese.

Este pentru al cincilea an consecutiv când profesorii din Prahova vor organiza, de Ziua Națională a Educației, proteste sindicale. Pichetarea va începe la ora 12.00, în fața sediului Prefecturii Prahova.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite