Dănuţ Muşa are ac pentru cojoacele ploieştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 20 de ani, Dănuţ Muşa are grijă ca toţi ploieştenii să aibă haine de piele şi cojoace după ultima modă. Este printre ultimii păstrători ai acestei meserii în oraş.

A învăţat meserie pe vremea lui Ceauşescu, la îndemnul unui unchi din Ploieşti care lucra în domeniu şi care observase că tânărul are aplecare spre cojocărie. La 15 ani era deja ucenic şi, când a început şcoala la Târnăveni, Dănuţ Muşa ştia destule secrete şi era perfecţionat în arta de a croi haine de piele şi cojoace. „La Târnăveni, în Mureş, unde am învăţat meserie timp de doi ani, pot spune că am petrecut una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa mea. Plecasem de acasă pentru prima dată, eram oarecum independent, aveam cazare, masă şi nici o grijă. Cred că este un sentiment pe care îl încearcă toţi tinerii care trăiesc o perioadă într-un internat", îşi aminteşte meseriaşul.

Talentul nativ a făcut ca, încă din timpul şcolii, să câştige un concurs organizat între elevii aflaţi la specializare. Deşi aveau la dispoziţie şase ore pentru a croi un pieptar, Dănuţ Muşa l-a terminat în patru ore şi cu cea mai curată tehnică.

Modificări şi reparaţii

În urmă cu aproape 20 de ani, a început să lucreze în Ploieşti. Îşi aminteşte cu mare plăcere de acea perioadă. „Pielea românească este foarte bună şi exista o tăbăcărie a poporului, aşa cum i se spunea, care o procesa la un nivel calitativ pe care îl întâlneşti prea rar în ziua de azi. Hainele şi cojoacele arătau foarte bine", povesteşte Dănuţ Muşa. Din păcate, liberalizarea a atras după sine şi pe cea a comerţului, iar mărfurile de afară, de foarte proastă calitate, au invadat piaţa. Producţia autohtonă a stagnat până la desfiinţare. „Vin oameni cu haine valoroase, dar toate sunt vechi, pe când ce se fabrică acum se uzează mai repede sau chiar se strică", a constatat cojocarul.

Rezistă de 20 de ani în Ploieşti, în aceeaşi locaţie, mai mult pentru că îi place ceea ce face şi se mulţumeşte, deseori, cu puţin, reparaţii şi, mai nou, modificări. Afacerea lui funcţionează într-o cooperaţie de firme, Util Mod SCM, o „barcă" a câtorva meseriaşi care ştiu, încă, secrete pe cale de dispariţie. „Mi-ar plăcea ca vara, când am mai mult timp, oamenii să vină să-şi comande haine, iar eu aş putea să le croiesc pe îndelete, să creez serii limitate sau haine unicat. Dar, ca peste tot, oamenii se aglomerează iarna, atunci când au nevoie de cojoace şi de hainele groase. Mulţi nu-şi mai permit să-şi facă ceva nou, modifică hainele vechi, le revopsesc şi le repară. Anul trecut, cel puţin, mi s-a părut un an prost atât pentru mine cât mai ales pentru clienţii mei", spune Dănuţ Muşa.

Ce fel de piele recomandaţi pentru haine?

 Pielea de capră şi de bovine e cea mai bună. Urmează cea de oaie, însă aceasta este mai sensibilă, se agaţă şi se rupe foarte uşor. Nu prea recomand pielea velurată, întoarsă, pentru că se pătează foarte uşor, chiar de la o simplă ploaie şi nici nu poate fi vopsită.

De nu aţi plecat afară?

Mi s-a propus să plec în America, la o rudă care lucrează în acelaşi domeniu, dar nu m-am gândit prea serios în anii trecuţi. Cred că acum lucrurile s-ar schimba şi, dacă aş obţine viza, aş pleca din ţară.

Ce-i place

Îi place foarte mult să se plimbe şi să trăiască sănătos, iar una dintre pasiuni este religia, aşa cum este ea explicată în Biblie şi nu cum este practicată de români. „Lumea şi noi toţi mergem într-o direcţie greşită", crede Dănuţ Muşa.

Ce nu-i place

Nu-i place graba oamenilor şi că nu mai apucă să facă ceea ce îşi doreşte, în cazul lui faptul că mai are timp să facă ce îşi propune, inclusiv în meserie.

Profil

Născut. 1 martie 1968, Buzău

Familie. Necăsătorit.

Studii. Şcoala profesională de cooperaţie Târnăveni

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite