Dan Bădinescu este ultimul „doctor“ de televizoare din cartierul ploieştean 9 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste 30 de ani lucrează ca electronist. A reparat peste 10.000 de televizoare şi aparate de radio.

Dan Bădinescu este ultimul depanator de televizoare din cartierul 9 Mai. Pasiunea sa pentru electronică a început din anii de liceu, când s-a hotărât să înveţe o meserie care să-i aducă un venit sigur până la pensie.

"După liceu am lucrat ca strungar, iar după trei luni de zile m-am angajat la o fabrică de oxigen, ca îmbuteliator. Eram omul bun la toate, pot spune. M-am hotărât să merg mai departe, şi, pentru că nu aveam posibilităţi materiale ca să urmez  o facultate, am susţinut un examen la Şcoala tehnică Electronică din cadrul UCECOM Bucureşti. Am avut baftă şi, după un an de zile de cursuri intense şi practică în ateliere de profil, am ieşit electronist cu acte în regulă", îşi aminteşte Dan Bădinescu.

Primul său loc de muncă în domeniu a fost la Unitatea de reparaţii Radio-Tv, în cartierul Vest al Ploieştiului. Mâinile sale au "vindecat" mii de televizoare. "Eram 12 bărbaţi care se ocupau de parte de depanare. Pe atunci lucram în două schimburi, pentru că aveai multe solicitări. Pot spune că luna de vârf era decembrie, atunci aveam foarte multă treabă. Ceauşescu mai difuza nişte programe, pe care lumea le aştepta, în lipsă de altceva. Am pus pe picioare, ca să zic aşa, atât televizoare pe lămpi cât şi pe circuite integrate. Mărcile de atunci, prezente în casa oamenilor, erau Miraj, Venus, Diamant, Snagov, Sirius, toate româneşti, dar şi aparatele TV ruseşti", explică priceputul depanator.

Exodul televizoarelor de la oraş la sat

Dan povesteşte că, după Revoluţia din 1989, s-a produs o "explozie" în materie de  aparatură electronică. În casele oamenilor au apărut primele televizoare color, cu care toţi se mândreau prin cartiere.

"Au dispărut cooperativele meşteşugăreşti. În urmă cu şase ani am devenit persoană fizică autorizată, deschizându-mi un mic atelier de reparaţii radio-tv. Nu este o meserie bănoasă, nici pe departe, dar este singurul lucru la care mă pricept foarte bine. Oamenii au în continuare nevoie de meseriaşi, mai ales că a venit şi criza, mai nou. Nu toţi îşi mai cumpără televizoare noi, atunci când s-au defectat cele mai vechi, ci încearcă să le repare", susţine acesta.

Dan Bădinescu crede că o să reapară în Ploieşti magazinele de aparatură second-hand, mai ales că oamenii au început să facă economie pentru a le ajunge banii de la o lună la alta. "Vom cumpăra televizoare la mâna a doua. Nimic nu se va arunca. Deja oamenii de la oraş îşi "trimit" vechiturile la ţară, la bunici. Acum toţi avem televizoare", spune specialistul.

Întrebări şi răspunsuri

De ce să ţinem cont atunci când vrem să achiziţionăm un televizor?

Pot spune că te poţi păcăli cu uşurinţă. Vă dau un exemplu care spune tot. la un moment dat am avut ocazia să mă angajez la o firmă japoneză de televizoare, în Cehia. Nu cereau experienţă şi asta pentru că toate componentele erau gata realizate, importate din China. Noi doar trebuia să le asamblăm.

Televizor clasic, LCD sau plasmă? Care este cel mai bun?

Eu prefer televizorul clasic, cu ecran plat. Ca o părere strict personală, cred că toate celelalte au imaginea nu foarte bună, ai impresia că oamenii sunt mai graşi, mai laţi. În plus, dacă se strică, după perioada de garanţie, nu prea are cine să ţi le repare.

Ce-i place

"Îmi plac foarte mult meciurile de fotbal. Acum, că a început campionatul modial, sunt nelipsit din faţa televizorului. Cred că echipa Germaniei este una dintre favorite", spune depanatorul de televizoare.

Ce nu-i place

Dan Bădinescu consideră că boala românului este lipsa de civilizaţie. Nu-i plac oamenii mincioşi şi cei pe care nu te poţi baza în caz de nevoie.

Profil

Născut

20 februarie 1954, comuna Răzvat, Dâmboviţa

Studii

Şcoala Tehnică Electronică, UCECOM Bucureşti

Familie

Căsătorit, are un copil

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite