DEFINIŢIE: Ce este un „ciumpalac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosit foarte des în ultimele zile pentru a face referire la protestatari, termenul „ciumpalac“ nu apare în actele Academiei Române, dar este descris pe larg pe diferite site-uri de „cultură urbană“

Pe dexonline.ro, care însumează definiţiile din diverse dicţionare agreate de Academie, definiţia pentru cuvântul „ciumpalac“ nu există. Cea mai apropiată variantă este de „ciupalac“, care ar trebui să desemneze, conform sursei amintite, un „individ, tip, tovarăş“, ca termen de glumă. Câteva definiţii mult mai apropiate de înţelesul actual al cuvântului sunt oferite de site-urile specializate în explicarea jargoanelor. Spre exemplu, 123urban.ro, site care, potrivit autodescrierii, oferă „o colecţie de termeni şi expresii care deşi nu şi-au găsit locul in dicţionarele tradiţionale, umblă libere şi nestingherite în limbajul colocvial", termenul este prezentat ca un apelativ jignitor. Sinonimele sunt „fraier, gherţoi“. Site-ul oferă şi un exemplu, însă nu este cazul să-l reproducem. De asemenea, aceeaşi sursă de explicare a expresiilor colocviale oferă şi varianta pentru cuvântul „ciumpaliu“, probabil un derivat din „ciumpalac“, cu explicaţia „termen alocat celor care sunt consideraţi întârziaţi mintal".

Pentru c-a fost adus în discuţie termenul „gherţoi“, corect ar fi să continuăm unde Academia Română n-a îndrăznit să meargă şi să căutăm, şi pentru acesta, o explicaţie. Conform aceluiaşi site inedit de expresii colocviale, un „gherţoi“ este „1. persoană lipsită de maniere; 2. bădăran, ţâran, nesimţit". Mai este oferit încă un sinonim, însă, din nou, nu e cazul să-l reproducem.

În România ultimelor zile, termenul „ciumpalac“ a fost atribuit, cu sens ironic, celor care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de putere.

CITIŢI ŞI:

Povestea primului ciumpalac cu acte-n regulă

Primăria Ploieşti i-a cerut scuze ciumpalacului

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite