Ploieşti: Croitoresele au de lucru la uniformele şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Croitoresele au de lucru la uniformele şcolare
Ploieşti: Croitoresele au de lucru la uniformele şcolare

Elevii şi cadrele didactice dau de lucru croitoreselor din Ploieşti. Încă dinaintea debutului noului an de învăţământ, acestea au primit comenzi cât pentru tot anul pentru uniforme şcolare şi pentru ţinute elegante pe care profesoarele să le poarte la clase.

La atelierul de croitorie situat pe Bulevardul Republicii din Ploieşti, vizavi de parcul Mihai Viteazul, este aglomeraţie mare. Pe lângă rochiile pe care croitoresele trebuie să le creeze pentru nunţi şi botezuri, s-au primit nu mai puţin de 200 de comenzi pentru uniformele elevilor care învaţă la şcolile din apropiere.

“Părinţii au început să vină încă din luna iunie, au preferat să nu se înghesuie la începutul anului de înăţământ. Au venit în special mamele şi taţii copiilor din ciclul gimnazial care au solicitat să le facem haine mai mari, pentru că cele de anul trecut au rămas mici”, a spus designerul vestimentar Dana Ionică. 

O uniformă se croieşte în zece ore
În această perioadă se cos uniformele pentru copiii din clasele primare, spun croitoresele. Părinţii şi directorii de şcoală trec zilnic pe la atelier să se intereseze dacă sunt sau nu gata fustele, sarafanele, pantalonii şi vestele din stofă pepit pentru elevi. “Pentru o singură uniformă se lucrează nu mai puţin de zece ore. Suntem foarte atente la detalii. Fetele poartă fustă şi vestă, noi le facem şi un sarafan, ca să aibă de schimb. La băieţi e mai simplu, îi îmbrăcăm cu pantaloni şi cu o vestă”, a mai spus Dana Ionică.

Croitoreasa a precizat că în fiecare primeşte noi comenzi pentru uniforme. “Este vorba despre părinţii care vor să mai aibă încă un rând de haine pentru şcoală de schimb, mai ales că cei mici cresc foarte repede”, a menţionat aceasta. Pentru fete, o uniformă compusă din trei piese cusută la croitorie costă 150 de lei,  iar pentru băieţi, cea din două piese este 100 de lei, cam aceleaşi fiind preţurile şi în magazinele cu îmbrăcăminte din Ploieşti.

Vor să arate bine la clase
Nu doar elevii se îmbracă de la croitorese, pentru orele de curs, ci şi dascălii lor. Învăţătoarele şi profesoarele au venit să le fie luate măsurile pentru rochii sau ţinute vestimentare compuse din fustă şi taior, pe care să le poarte la şcoală. Multe dintre ele şi le-au etalat deja la deschiderea de an şcolar.

“Avem în lucru tot felul de fuste şi bluze şi rochii elegante, în culori frumoase, accesorizate, pe care doamnele şi domnişoarele urmează să le ia de la noi pentru a le purta la catedră. Se îngrijesc şi cred că este important cum apari ca dascăl în faţa unui elev. Ai mai multă prestanţă dacă eşti îmbrăcat frumos” este de părere designerul vestimentar. O rochie cu material cumpărat de la croitorie costă între 200 şi 300 de lei, iar fustele cu taior – până la 400 de lei.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite