Criza medicamentelor în spitalele din Ploieşti se acutizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să beneficiezi de tratament într-o unitate spitalicească de stat din Ploieşti a devenit un lux. DSP spune că situaţia este sub control.

De multe ori, bolnavii internaţi în spitalele din Ploieşti sunt puşi în faţa unei situaţii dificile. Aceea de a-şi cumpăra singuri unele medicamente de care au nevoie. Şi asta, pentru că unităţile spitaliceşti se descurcă din ce în ce mai greu cu procurarea tratamentelor, ba chiar şi a echipamentelor sanitare.

„Ne-au spus să ne cumpărăm branule de jos, de la magazin. Ni s-a explicat şi cum trebuie să arate acestea, că sunt de mai multe tipuri. Oricum, asistentele sunt bine intenţionate. Decât să ne chinuie cu nişte branule slabe calitativ, mai bine le achiziţionăm noi. Nu sunt scumpe, dar vai de cei care nu au deloc bani", a spus Mioara Popescu, o bolnavă care a suferit recent o intervenţie chirurgicală.

Medicii nu se feresc să spună adevărul, în speranţa că poate cineva, „mai de sus", va afla de această problemă şi va căuta rezolvare. De exemplu, la secţia Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean din Ploieşti, acolo unde media zilnică a internărilor este de 10-15 cazuri, este criză de heparină, dar şi de alte medicamente necesare celor bolnavi de inimă.

„Asta este realitatea. De exemplu, avem nevoie de heparină, o substanţă anticoagulantă. Ca soluţie, am înlocuit-o cu ceva asemănător. Apoi, recunosc faptul că, uneori, suntem puşi în situaţia de a prescrie reţete celor aflaţi  pe paturile de spital, ca oamenii să-şi cumpere ce noi nu putem asigura. Norocul nostru este că ne-am descurcat cumva. Multe dintre firmele de medicamente ne aduc mici sponsorizări, adică tot medicamente, care intră direct în farmacia spitalului, şi astfel ajung la noi", a declarat medicul Dumitru Predescu, şeful Secţiei Cardiologie, singura de acest tip din judeţ.

Criza scuză lipsurile

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova susţin că situaţia lipsei medicamentelor în unităţile spitaliceşti din judeţ este încă sub control şi că nu au fost semnalate probleme grave în acest sens.

„Obligaţiile spitalelor sunt de a asigura un anume tip de medicament, cel mai ieftin. Bineînţeles că bolnavii cronici care se internează cu alte probleme decât cele de care suferă, respectiv pentru o operaţie de apendicită, trebuie să-şi aducă tratamentele de zi cu zi, de acasă. Este o perioadă dificilă, trebuie să facem faţă", susţine dr. Cristian Vintilescu, directorul DSP Prahova.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite