Criza financiară îngroapă cercetarea din domeniul petrolier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul institut de cercetare pentru utilaj petrolier (IPCUP) din România, cu sediul în Ploieşti, aşteaptă ajutor de la stat pentru a onora plata salariilor restante către angajaţi.

Cei 120 de angajaţi, ingineri şi cercetători, rămaşi în urma repetatelor disponibilizări, care au avut loc în ultimii  15 ani, nu şi-au mai văzut salariile de aproape nouă luni, după ce Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a blocat conturile  unităţii de cercetare, pentru plata unor taxe şi impozite la bugetul de stat care depăşesc suma de 10 milioane de lei. Institutul se autofinanţează doar din contracte şi proiecte.

Aproape toţi salariaţii lucrează în IPCUP de-o viaţă, iar unii dintre ei, în pofida lipsurilor financiare, nici nu vor să se gândească să plece din institut, apreciind că pasiunea pentru muncă este mai presus de orice altceva.

Dedicaţi meseriei

Georgiana Marin face parte din breasla celor care continuă să facă muncă de cercetare, chiar şi în condiţii de austeritate salarială. Ploieşteanca, în vârstă de 54 de ani, se mândreşte cu faptul că a „crescut alături de o echipă de profesionişti", pe care nu se gândeşte să o părăsească mai devreme de pensionare. „Nu m-au speriat niciodată suişurile şi coborâşurile, că doar aşa e în viaţă. Eu mă ocup de documentare, evaluare şi expertizări pentru diverse proiecte aflate pe masa de lucru. Statul român trebuie să ne ajute la greu, mai ales că specialiştii de la IPCUP pot stimula politica industrială şi duce mai departe faima unui institut strategic pentru ţara noastră", a spus Georgiana Marin, inginer-cercetător. 

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Utilaj Petrolier are capital de stat, şi a luat fiinţă în anul 1954. Institutul, care număra în anul 2000 peste 1400 de angajaţi, a urcat România, alături de Rusia şi Statele Unite, pe primele trei locuri în lume ca ţară constructoare şi exportatoare de utilaj petrolier.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite