Ploieşti: Criza economică afectează agenţiile matrimoniale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Criza economică afectează agenţiile matrimoniale
Ploieşti: Criza economică afectează agenţiile matrimoniale

Agenţiile matrimoniale din Ploieşti sunt pe cale de dispariţie pentru că cei  necăsătoriţi nu le mai solicită aproape deloc serviciile din cauza problemelor sociale şi a lipsei de bani.

În urmă cu un an de zile, agenţiile matrimoniale din Ploieşti erau pe profit, iar Cupidon era zeul lor protector. Femeile singure aveau de unde să-şi aleagă partenerii potriviţi pentru relaţii de lungă durată şi chiar pentru căsătorii, iar bărbaţii îşi găseau fericirea fără probleme în braţele unor doamne pe gustul lor.

Criza economică a făcut însă ca afacerile de acest gen să scârţâie şi chiar să dea faliment. Managerii unor agenţii matrimoniale din municipiu, care încă mai rezistă în faţa problemelor financiare, au o explicaţie pentru declinul firmelor pe care le conduc. Ei spun că ploieştencele singure au lăsat pe ultimul loc dragostea şi se preocupă mai mult de grija zilei de mâine, de copii şi de locul de muncă, dar şi că nici bărbaţii nu mai au timp sau nu mai vor să întâlnească femeia perfectă, fiind mai degrabă îngrijoraţi de faptul că s-ar putea regăsi oricând pe listele cu disponibilizări, ale firmelor unde lucrează.

“Anul trecut o duceam bine, până în lunile de vară când această criză economică ne-a bătut la uşă. Aveam clienţi destui, din Ploieşti şi din străinătate, atât femei cât şi bărbaţi. Le făceam studii de compatibilitate, se întâlneau, se plăceau şi era imposibil ca efortul nostru să nu se finalizeze cu o relaţie ca în poveşti sau cu o căsătorie. Acum totul s-a schimbat”, spune cu regret Cristian G., patronul uneia dintre puţine agenţii matrimoniale care mai fucnţionează în prezent în municipiu.

Telefoanele, o raritate
Când sună un telefon la o agenţie matrimonială este sărbătoare. “Ne bucurăm când ridicăm receptorul iar la celălalt capăt al firului o doamnă sau un domn ne cer ajutorul într-o problemă de suflet. Spun asta pentru că dorinţa femeilor şi a bărbaţilor de a stabili o relaţie de prietenie a devenit o rarirate. Primează problemele sociale. Cum se spune, dragostea nu ţine de foame”, a menţionat Dorina Stancu, angajata unei firme care găseşte parteneri în ţară sau în străinătate oricărui doritor.

Au crescut pretenţiile
Puţinii clienţi ai agenţiilor matrimoniale care se luptă să reziste crizei economice sunt foarte pretenţioşi, spun reprezentanţii unor astfel de firme. Din cazurile pe care le au de rezolvat, aceştia au constatat că doamnele trecute de 40 de ani caută într-o relaţie în primul rând stabilitate financiară şi apoi afecţiune.

“Bani şi protecţie socială, adică vor ca bărbatul să aibă bani pentru a le întreţine, pentru a le asigura o viaţă liniştită. Nu prea mai ţin cont de vârsta partenerului, dacă sunt mai tinere acceptă şi bărbaţi cu 20 de ani mai în vârstă ca ele. Şi mentalitatea domnilor s-a schimbat. Nu prea mai acceptă femei care au copii, aceştia reprezentând pentru mulţi dintre ei o povară financiară pe care nu o pot duce”, a mai spus Dorina Stancu.

Clienţi din străinătate
“Se înregistrează însă şi poveşti cu final fericit, chiar şi în vremuri de restrişte. Tot mai mulţi români plecaţi la muncă în străinătate în Italia, Spania sau Germania  apelează la agenţii matrimoniale pentru a-şi găsi o parteneră "de acasă".

Femeile de acolo sunt mult prea “scumpe” pentru ei”, crede Constantin G, patronul unei firme care intermediază întâlniri între femei şi bărbaţi.  În baza de date a societăţii pe care o conduce figurează persoane cu studii superioare, care s-au stabilit cu domiciliul peste hotare şi care vin o dată sau de două ori în ţară pe an în încercarea de a-şi găsi partenera sau partenerul potrivit. 

Nu sunt acceptaţi cei căsătoriţi
Pentru a intra în baza de date a unei unei agenţii matrimoniale, clienţii trebuie să facă dovada faptului că nu sunt implicaţi într-un mariaj. Totodată, aceştia trebuie să achite o taxă de până la 50 de lei şi să semneze un contract, apoi li se întocmeşte un dosar cu fotografii şi informaţii privind vârsta, greutatea, înălţimea, starea civilă şi profesia.

Se pot enumera şi anumite criterii de departajare în căutarea jumătăţii perfecte (dacă este fumător, dacă ştie să danseze, dacă îi plac animalele) După ce toate acestea sunt realizate, solicitanţii nu trebuie decât să aibă răbdare. Unele agenţii le oferă dreptul a a face până la trei încercări în alegerea partenerului potrivit.

Vocea ploieştenilor
Sanda Ilioiu, 43 de ani, căsătorită
“Nu cred că agenţiile matrimoniale îţi pot aduce fericirea. Cred că oamenii singuri trebuie să cunoască dragostea adevărată doar ieşind în lume, prin intermediul prietenilor, familiei. Agenţiile matrimoniale nu-şi oferă siguranţa unei relaţii”.

Dora Nicolae, 31 de ani, necăsătorită
“La mine nu se pune problema aşa, la anul mă căsătoresc. Dar am auzit de oameni care au apelat la serviciile unor agenţii matrimoniale şi care s-au şi căsătorit. Cred că poţi găsi un om bun pentru tine şi prin această modalitate”.

Dan Albulescu, 48 de ani, căsătorit
“E destul de riscant să mergi la o astfel de agenţie. În primul rând cred că e vorba de pierdere de timp şi de bani. Mai bine, ieşi la o terasă, mergi la un ştrand, la un film. Aşa poti cunoaşte o femeie”.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite