Ploieşti: Criza se simte în autorizaţiile de construire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploieştenii se feresc să mai construiască din cauza crizei financiare. Cei care se încumetă să-şi ridice o casă sau să facă diverse lucrări de extindere a locuinţelor sunt din ce în ce mai puţini.

Potrivit unei situaţii pusă la dispoziţie de reprezentanţii Direcţiei de Urbanism din cadrul Primărei, numărul certificatelor de urbanism necesare emiterii autorizaţiilor de construire eliberate de la începutul acestui an până la jumătatea lunii octombrie este cu până la 30% mai mic  decât cel înregistrat anul trecut, în primele zece luni.

“Avem două situaţii. Din ianuarie 2009 şi până săptămâna aceasta am emis 847 de autorizaţii de construire faţă de 882 eliberate în 2008. Aceştia sunt în stadiul de a începe lucrările, probabil că oricum intenţionau asta încă de anul trecut şi aveau bani rezervaţi pentru acest lucru”, a explicat Simona Munteanu, şefa Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Ploieşti.

“Însă, scăderi semnificative am observat la capitolul certificate de urbanism, acesta fiind primul pas în întocmirea documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiilor de construire. Anul trecut am avut 1886 de certificate emise, până în octombrie, anul acesta doar 1338, cu peste 500 mai puţine, de unde putem deduce că ploieştenii se cam feresc să facă astfel de investiţii”, a mai precizat aceasta.

Investiţii în stand-by
Cele mai multe autorizaţii au fost emise, anul acesta, nu pentru construirea de vile, ansambluri rezidenţiale şi spaţii pentru birouri, ca în alţi ani, ci pentru lucrări mici, ca de exemplu construirea de balcoane şi recompartimentarea încăperilor unor locuinţe.

“Am teren în cartierul Mitică Apostol, la perferia oraşului. Vroiam să-mi ridic o casă, dar sunt conştient că nu este momentul oportun pentru a face investiţii şi împrumuturi la bancă. Nu suntem siguri de locurile de muncă şi cred că o să mai aştept un an, poate chiar doi pentru a ridica imobilul”, a spus Valeriu Dumitriu, un ploieştean în vârstă de 41 de ani.

Şi societăţile care comercializează materiale de construcţii nu o duc prea bine în această perioadă. “Sunt destul de îngrijorat de ce se întâmplă. Anul trecut aveam profit bun, acum stăm şi ne cam uităm după clienţi. BA chiar am scăzut preţurile ca să-I atragem, însă nici aşa nu este bine. Vânzările au scăzut cu până la 40% comparativ cu 2008”, s-a plâns Ioan Dima, reprezentantul unei firme de construcţii din Ploieşti.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite