Crina Rosset le arată străinilor cum să ajungă manageri de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este lector doctorand la Universitatea din Lausanne, Elveţia. Tânăra ploieşteancă îi învaţă pe studenţi cele mai bune tehnici de luare a deciziei în calitate de viitori manageri.

Crina Rosset (Nicolescu) este absolventă a  Colegiului "Ion Luca Caragiale" din Ploieşti, una dintre instituţiile de învăţământ preuniversitar de prestigiu, de unde, în fiecare an, zeci de elevi cu rezultate de excepţie pleacă să studieze în străinătate.

Şi ea face parte din breasla acestora. Cu multă ambiţie şi perseverenţă, Crina s-a făcut remarcată de profesori, încă din primul an de liceu, la materiile de studiu care, ulterior, i-au fost de folos în alegerea profesiei : matematică şi limbi străine.

" Anii de liceu vor rămâne mereu întipăriţi în memorie. Primi paşi au însemnat un amestec de teamă şi responsabilitate pentru mine. Un profesor de matematică, deosebit de ceilalţi, domnul Vasile Stănescu, mi-a deschis  ochii, m-a ajutat să gândesc şi să învăţ. Este vorba despre un cadru didactic cum rareori ne este dat să întâlnim în viaţă. Îi mulţumesc pentru felul în m-a ajutat să evoluez", spune, cu emoţie în glas, Crina.

A ales sistemul de învăţământ elveţian

Este licenţiată în Contabilitate şi Informatică de Gestiune, la Universitatea de Petrol Gaze din Ploieşti. "Perioada facultăţii m-a marcat mai puţin decât liceul. Am acumulat cunoştinţe, cele mai multe teoretice, în diferite domenii, dar tot timpul aveam senzatia ca ceva lipsea. Golul pe care îl simţeam, senzaţia că nu învăţ cu adevărat, ca nu progresez pe cât aş putea, m-au determinat să încerc să plec în străinătate, pentru a studia ", povesteşte tânăra 

Crina a obţinut o bursă Erasmus pentru un program de master în Finanţe, în Paris, care însă nu acoperea decât o mică parte din cheltuielile necesare pentru a pleca şi locui în Franţa. În acelaşi timp, tânăra a fost admisă şi la un alt program similar, la Universitatea din Lugano-Elveţia, instituţie de învăţământ care permite studenţilor să lucreze în afara cursurilor, pentru a se putea întreţine.

"In iulie 2003 am participat la Şcoala de Vară organizată de asociaţia VIP -Voluntari pentru Idei şi Proiecte. Acolo am întâlnit politicieni- pe ministrul de finanţe, directori de bănci, jurnalişti, şi discuţiile la care am participat m-au ajutat în a lua decizia de a-mi continua studiile în Elveţia. A trebuit să mă adaptez foarte repede, cursurile masterului erau în italiană şi engleză. Sistemul de învăţământ e total diferit de cel din România, şi pregăteşte studenţii mult mai mult pentru un viitor loc de muncă", susţine ploieşteanca.

Este doctorand în management

După finalizarea studiilor de master, Crina a decis să rămână la facultatea din Elveţia, ca lector universitar. Ea predă studenţilor "Analiza procesului de decizie şi risc managerial", şi în paralel, se pregăteşte pentru susţinerea celui mai important examen din viaţa sa profesională : doctoratul, în domeniul managerial economic.

Întrebări şi răspunsuri 

Ce rol au avut părinţii în educaţia ta ?

Am crescut într-o familie modestă. Tatăl meu a avut un accident atunci cand aveam 10 ani şi tot ce s-a întâmplat cu el după acest eveniment a marcat începutul adolescenţei mele. Au fost momente grele pentru familia noastra. Mama a fost alături de mine şi m-a susţinut în tot ce am întreprins pentru a învăţa şi a ajunge mereu mai departe. Ea mi-a insuflat valori morale şi etice, şi, mai ales credinţa in Dumnezeu

Soţul tău este cetăţean elveţian. Cum aţi depăşit diferenţele culturale?

De la întâlnirea cu soţul meu a trecut aproape un an până când ne-am hotărât să fim împreună. A trebuit să depăşim mari diferenţe culturale, iar acum, la 7 luni de la căsătorie şi patru ani de când ne-am cunoscut suntem extrem de fericiţi. El a învăţat câteva cuvinte în limba mea maternă, apreciaza mâncărurile specifice bucătăriei româneşti. Iar eu ma adaptez la stilul de viata elveţian.

Ce-i place

"În timpul liber- destul de puţin, de altfel, fac mult sport (fitness), citesc, şi plec în excursii împreună cu soţul meu. Sportul e foarte important pentru mine, îmi aduce echilibru şi energie", spune Crina.

Ce nu-i place

Crina spune cel mai mult detestă falsitatea oamenilor, minciunile şi falsa politeţe. Îi place să fie înconjurată de oameni optimişti şi nu de cei care văd totul în negru.

Profil

Născută

13 decembrie 1979, Ploieşti

Studii

Universitatea din Lausanne, Facultatea de Inalte Studii Comerciale (HEC Lausanne)- Doctorat în Economie

Familie

Căsătorită, fără copii (încă)

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite