Crăciun bogat, Crăciun sărac…pentru ploieșteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Halele Centrale din Ploieşti este forfotă mare
La Halele Centrale din Ploieşti este forfotă mare

Sărbătoarea Crăciunului se apropie cu paşi repezi, iar acest lucru se vede cu ochiul liber în supermarket-urile, piețele și Halele Centrale din Ploieşti, unde e forfotă mare. Pentru unii Sărbătorile vor fi un mare prilej de bucurie, pentru alții încă un moment în care să simtă apăsarea singurătății și sărăciei.

Raioanele cu produse din carne, cu semipreparate sau preparate tradiționale pentru masa de Crăciun sunt cele mai căutate în aceste zile. Cu banii drămuiți din timp, cu sacoșele pregătite, oamenii încearcă, în limita posibilităților, să nu lase nici acest an să treacă fără a se bucura de spiritul Sărbătorilor, alături de cei dragi.

Numai că acest „spirit" este cam costisitor când vine vorba de masa tradițională, de pe care nu trebuie să lipsească fripura, cârnații, caltaboșii, toba, sarmalele, cozonacii, toate cerând să fie stropite și cu un pahar de băutură. După o raită dată pe la raioanele din Halele Centrale, locul de unde cei mai mulți ploieșteni își fac aprovizionarea, și după un calcul sumar reiese că pentru o familie de trei persoane, oamenii trebuie să scoată din buzunar minimum 300 de lei. Ceva mai ieftin va fi pentru cei care au crescut porc în gospodăriile proprii și din care își vor face toate cele cerute de tradiție.

Dar chiar și așa, tot trebuie să mai cheltuim vreo 200 de lei, că mai ai nevoie de una alta, mai cumperi și carne de vită, și de pui. În rest le avem pe toate în gospodăria noastră. O să fie o masă în familie, cu tot ce ne vom putea permite, nu știu dacă la fel de bogată ca în alți ani. Prețurile sunt mari în comparație cu veniturile, dar ne descurcăm cu ce avem", ne-a spus Elena Ristache, în timp ce cumpăra un mușchi de vițel pe care-l va pregăti de Sărbători.

În așteptarea promoțiilor

Este, totuși, unul dintre cazurile fericite, pentru care Crăciunul va însemna cel mult o friptură de pui, o porție de sarmale, o felie de cozonac și, poate, dacă vor mai rămâne bani, și un pahar de vin. Până pe 25 decembrie, unii dintre ei străbat drumul de acasă până la piață, zilnic, cu sacoșa după ei, în speranța că poate vor găsi prețuri ceva mai mici și-și vor permite „luxul" de a-și cumpăra și gusta de Sărbătoarea Nașterii Domnului o bucată de cotlet sau mușchi.

Ne uităm la produse, ne uităm cu tristețe la alții cum cumpără și simțim o amărăciune în suflet că am muncit o viață, am rămas și singuri, și vai de capul nostru. Sărbătorile sunt pentru noi un motiv de tristețe, în care să ne mai aducem aminte, pentru a nu știu câta oară, cât de săraci suntem. Am o pensie de nimic din care abia îmi plătesc datoriile, nu știu dacă îmi vor mai rămâne 50 de lei ca să iau și eu ceva pentru masa de Crăciun. Mă mai ajută fata mea, dar și ea este văduva și nu are prea multe posibilități. Asta-i viața: pentru unii mumă, pentru alții ciumă", ne-a spus, cu multă tristețe în vorbele ei, Elena Stoica.

Concurența menține prețurile

Situația financiară a ploieștenilor poate fi analizată cel mai bine, în aceste zile, de către comercianți. Deși, numărul clienților este mai mare ca în perioadele precedente, vânzătorii susțin că ponderea a scăzut față de anii trecuți, iar cei care cumpără iau în cantități mai mici. „Oamenii vor să aibă de toate pe masa lor și au început să vină să cumpere, dar iau mai puțin față de cum luau în alți ani. Nici noi n-am crescut prețurile, pentru că este și interesul nostru să vindem, plus că la carne este concurența mare în această perioadă. Se cunoaște că nu mai are omul bani ca altădată", ne-a declarat Ioan Popescu, unul dintre agenții comerciali care de mai bine de 30 de ani ia pulsul crizelor și creșterilor economice din spatele galantarelor cu carne.

Pulsul pieței

Pentru cei care nu și-au făcut calculele încă, le prezentăm câteva dintre prețurile pe care le au produsele, în această perioadă, la Halele Centrale. Cei care vor lăsa totul pe ultima sută de metri riscă să se lovească pe lângă aglomerație și de prețuri cu cel puțin 2-3 lei mai mari, mai ales la produsele din carne, la legume și fructe.

Un kilogram de pulpă de porc dezosată costă 15,59 de lei, preț pe care îl are mușchiul de vițel. Pentru ciorbă, un kilogram de ciolan afumat costă 12,5 lei. Un kilogram de pui costă 9.99 de lei. Pentru un cozonac de 400 de grame trebuie să achitaţi la casă 6 de lei. Şi băuturile alcoolice sunt la mare căutare în această perioadă: o sticlă de 0,75 de litri de vin roşu sau alb costă 5,99 de lei şi cea mai ieftină bere la doi litri este 5,75 de lei. Pentru 2,5 litri de suc, ploieştenii trebuie să scoată din buzunare 4,69 de lei, şi pentru 1,5 litri de apă plată sau minerală încă 1,39 de lei. O ciocolată de 100 de grame este 1,55 de lei, iar o pungă cu bomboane de pom este 3,3 lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite