Ploieşti: Corina Iordan le explică elevilor tainele naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Corina Iordan le explică elevilor tainele naturii
Ploieşti: Corina Iordan le explică elevilor tainele naturii

Este biolog de profesie şi, de un deceniu, lucrează ca muzeograf la Palatul Culturii din Ploieşti, în cadrul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii. Iubeşte mult copiii şi spune că este foarte dedicată muncii sale.

Corina Iordan face parte din breasla muzeografilor prahoveni cu ani de experienţă în spate şi cu rezultate de excepţie obţinute în carieră. Specialitatea sa este biologia şi spune că este fascinată de mediul înconjurător.

De mai bine de zece ani de zile, este angajată a Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova şi susţine că pentru nimic în lume nu şi-ar mai schimba locul de muncă.

“Este parte a vieţii mele şi îmi place să fiu muzeograf. Sunt înconjurată de colegi de nota zece, alături de care am reuşit să facem din acest loc plin de cultură şi de istorie ceva demn de toată lauda. Dar cel mai important în munca mea este dragostea pentru copii. Nu poţi fi muzeograf bun dacă nu ai idée cum să vorbeşti şi cum să explici unui copil ceea ce vede. Sunt o mamă bună pentru băiatul meu Alexandru, de care sunt foarte mândră, şi pot fi ca o mamă şi pentru copiii care vin la muzeu”, spune cu mândrie biologul Corina Iordan.

Vroia să fie medic
Muzeograful Corina Iordan îşi dorea în adolescenţă să devină medic. Nu a reuşit la Facultatea de Medicină şi s-a reorientat către un domeniu unde să-şi poată folosi cunoştinţele acumulate în liceu. A intrat la Biologie, la Universitatea Bucureşti.

“Nu regret alegerea, am învăţat lucruri foarte intersante care îmi folosesc în fiecare zi în ceea ce fac”, spune aceasta.  A fost mai întâi profesoară de biologie şi apoi, timp de 18 ani, a fost angajată ca biolog de laborator la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti.

Din 1999 lucrează la  Muzeul de Ştiinţele Naturii. Munca biologului presupune studiu într-un laborator specializat al muzeului. Acolo, într-o încăpere de la subsolul Palatului Culturii, Corina Iordan  caută să descopere plante inferioare şi superioare care pot oferi informaţii noi şi preţioase despre locul în care au fost descoperite. Totul cu ajutorul unui microscop ultraperformant achiziţionat de curând.

Mii de exponate
În muzeul unde Corina îşi desfăşoară activitatea vin zilnic sute de vizitatori. Însoţiţi de un ghid ei pot admira elemente de geografie -geologie specifice unor zone istorice ale ţării, peşti în acvariu, numeroase colecţii de plante superioare(arbori şi flori) moluşte, fluturi exotici, alge, licheni, ciuperci şi muşchi.

Expoziţiile permanente reunesc cele mai importante aspecte ale existenţei umane (antropogeneza - antropologie, rasele umane, subrasele, anatomie, fiziologie, genetica umană, ecologie, demografie, ocrotirea naturii şi creativitate umană).

“Am un dar aparte de a vorbi cu elevii care ne vizitează. Sunt foarte atenţi la ceea ce le explic. Am ţinut lecţii despre clonare şi despre microscopie. Întotdeauna încerc să¬-I fac curioşi, să-mi pună întrebări şi să rămână cu informaţii utile după ce pleacă de la noi, mai spune muzeograful.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi avut elevi care au ales să vă urmeze calea şi să devină biologi?

C.I: Sunt mulţi elevi care participă la olimpiade şcolare şi care au nevoie de ajutorul meu, la îndrumarea profesorilor de la clasă. Copiii vin la mine şi eu le arăt cum să folosească microscopul, cum să studieze un anumit lucru, îi perfecţionez. Cea mai mare satisfacţie o am când obţin premii importante şi primesc mulţumiri din partea lor.

Ce presupune activitatea de ghidaj la Muzeul de Ştiinţele Naturii?
C.I: De cele mai multe ori primesc vizitele elevilor de la şcolile din judeţ. Ştiu dinainte care este tema lecţiei, după ce am statd e vorbă cu profesorii lor de biologie. Le prezint exponatele, le explic despre fiecare în parte ce semnifică, ce importanţă au. Le spun povestioare scurte despre exponate şi le ofer pliante informative.

Ce-i place
Corina Iordan spune că îi place muzica clasică. O altă pasiune a sa sunt florile. “Îmi place să vorbesc cu plantele din balcon. Le îngrijesc şi le ofer căldură sufletească. Ele mă răsplătesc cu cele mai frumoase flori. Cred că asta este frumuseţea şi bogăţia vieţii: să te bucuri de lucrurile mărunte care te fac fericit”, spune ea.

Ce nu-i place
“Detest bădărănia, grosolănia şi minciuna. Dacă am fi sinceri unii cu alţii în mod sigur am trăi într-o lume mai bună” 

Profil
Născută
22 septembrie 1947, localitatea Azuga

Ultima şcoală absolvită
Facultatea de Biologie, Bucureşti

Profesie
Biolog

Familie
Este căsătorită are un fiu de 25 de ani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite