Ploieşti: Corina Barbu îi învaţă pe elevi tainele vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina a împlinit 10 ani de când predă limba şi literatura română la Colegiul Naţional Nichita Stănescu şi trei ani de când se ocupă de activitatea extraşcolară a şcolii.

A absolvit facultatea în iulie 1999, în aceeaşi lună a avut examenul de titularizare şi din septembrie a început să predea, ca suplinitor, limba şi literatura română la Colegiul Naţional Nichita Stănescu.

Anul următor s-a titularizat, iar luna aceasta a împlinit 10 ani de când predă în această instituţie de învăţământ. Din septembrie 2006 a devenit şi coordonator  de proiecte şi programe educative. 

„Acest lucru înseamnă că răspund de toate activităţile extraşcolare, adică excursii, baluri tot felul de proiecte, activităţi de voluntariat, strângere de fonduri, tot ceea ce se desfăşoară în afara orelor de curs”, ne-a precizat Corina Barbu. Tânăra spune că îi implică pe elevi în activităţi de voluntariat pentru ajutorarea altor copii de vârsta lor.

„I-am implicat în activităţi în ceea ce priveşte Complexul de Servicii Comunitare „ Sfântul Andrei”, dar şi centrul de la Valea Plopului unde copiii au rămas profund impresionaţi de drama celor de acolo care nu au părinţi şi au apreciat mai mult ceea ce au acasă. Chiar pe unii i-a marcat profund şi au început să se schimbe”. Corina îşi aminteşte că o elevă chiar prinsese drag de unul dintre copiii de la „Sfântul Andrei” care avea o afecţiune respiratorie destul de gravă şi petrecea în fiecare zi câteva ore cu el.

Se pregăteşte înfiinţarea instituţiei Avocatul Elevului
Corina este responsabilă şi de activităţile literar-artistice: „În liceu există revista şcolii şi cenaclul, avem o ofertă cât mai variată pentru a-i implica pe copii în activităţi care să-i pregătească pentru viaţa de zi cu zi, adică şcoala nu doar să le ofere informaţii, ci să-i şi formeze ca oameni”.

Elevii sunt interesaţi de activităţile extraşcolare, ba chiar vin cu propuneri „Acum îşi doresc foarte mult să creăm acea instituţie democratică Avocatul Elevului pentru că vor să se implice şi în acele abateri de la regulament, în tot ceea ce priveşte viaţa şcolară”. Corina este şi profesoară de limba română atât la clasele de liceu, cât şi la clasa a V-a.

Negociază cu elevii
Tânăra spune că se împacă foarte bine cu elevii atâta timp cât fiecare respectă nişte reguli. „Nu le impun nimic, totul se negociază şi atunci fiecare ştie ce are de făcut. Consider că orice persoană se poartă aşa cum trebuie dacă este respectată.

Cred că faptul că elevii din ziua de azi au acces la foarte multe informaţii le oferă o mai mare încredere în sine şi atunci au mai multă îndrăzneală. Totul depinde de profesor dacă ştie să folosească această îndrăzneală în sens pozitiv.Trebuie să-i găseşti elevului o preocupare astfel încât să îi placă ceea ce face”.

Întrebări şi răspunsuri
Câţi elevi participă la activităţile extraşcolare?

În general se implică cam jumătate dintre ei. Nu trebuie să uităm faptul că la noi la şcoală sunt şi copii din afara oraşului, astfel încât timpul lor este destul de limitat, mai ales a celor din clasele terminale.

Care este diferenţa între elevii de gimnaziu şi cei de liceu?
Cei mici se exprimă mai liber, sunt mult mai deschişi, se manifestă direct. Este o plăcere să te duci la ei la oră.

Ce activităţi aveţi în plan pentru perioada următoare?
Ne pregătim de Balul Bobocilor care va avea loc în luna noiembrie. În general, acest eveniment are loc într-un club pentru că elevii sunt dornici de discotecă. De asemenea, pentru clasele de gimnaziu se va organiza serbarea de Halloween, de care se va ocupa catedra de limba engleză.

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult copiii, mă simt bine în preajma lor, îmi place inocenţa pe care o emană, îmi place să citesc, să călătoresc, dar, din păcate, nu prea am timpul necesar”.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna şi lauda de sine. Nu-mi place nici linguşeala, în general lucruri care nu fac plăcere niciunui profesor"

Profil

Născută: 3 august 1975, Ploieşti
Studii: Facultatea de Filologie, specializarea română-engleză – Universitatea Alexandru Ioan Cuza Craiova
Profesie: profesor de limba română
Familie: căsătorită, o fetiţă

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite