Copilăria a doi îngeri din Prahova înseamnă durere şi nepuţintă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana-Maria Răducanu
Ana-Maria Răducanu

Ana Maria Răducanu, o fetiţă imobilizată în scaun cu rotile, şi Mihail Ioan Oncioiu, un băieţel cu autism, au nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet mare.

Se spune că cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om este copilăria, când totul pare lipsit de griji. Sunt însă şi copii pentru care acest lucru este departe de adevăr. Ana Maria Răducanu, din Mizil, a împlinit şapte ani în primăvara acestui an. Pentru fetiţa bălană cu ochi blajini, de culoarea cerului, fiecare zi înseamnă multă durere şi neputinţă.

Boala de care suferă i-a umbrit bucuria de a fi normală, precum ceilalţi copii de vârsta ei. În preajma zilei sale de naştere, în luna mai 2011, o nenorocire s-a abătut asupra sa. „Ana mea a căzut cu bicicleta şi, din momentul acela, i s-a declanşat maladia Legg-Calve-Perthes. Această maladie este o afecţiune rară a copilăriei. Mai este cunoscută  ca osteocondrită cap femural. A fost descrisă de medici şi ca o formă particulară de artrită la copii" spune, cu ochii în lacrimi, Rodica Răducanu, mama îngerului cu păr blond. Frecvenţa afecţiunii cu care a fost diagnosticată copila este de 1 caz la 12.000 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 15 ani. „După ce a căzut, fetiţa a  început să aibă tulburări de mers, mergea şchiopătând, iar dimineaţa, când se trezea, îşi simţea piciorul amorţit", povesteşte Rodica.

Are nevoie de 49.000 de euro

În ultimele luni fetiţa a petrecut mai mult timp prin spitale. Medicii care au consultat-o i-au dat tratamente deloc uşor de suportat pentru un copil de şapte ani. „Am fost la Prof. Dr. Burnei Gheorghe, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Maria Sklodowska Curie din Bucureşti care a spus că e necesat să-I punem un aparat gipsat de abducţie pe o perioadă de doi ani, dar copilul meu nu a rezistat acestei traume şi am fost nevoiţi să i-l scoatem. Am optat pentru orteză, dar şi aceasta este greu de suportat", explică mama Anei.  În prezent fetiţa este imobilizată într-un cărucior cu rotile şi este dependentă de ajutorul celor din jur. Bunica o duce zilnic la şcoală şi stă cu ea până termină orele. „Viaţa nu este deloc uşoară şi avem mare nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet mare. Şansa Anei este o intervenţie chirurgicală în străinătate, al cărei cost este cu mult peste posibilităţile noastre. Dr. Ivan Dobrocky,şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică, de la AKH Viena, ne-a transmis că fetiţa mea poate fi operată, dar că ne va costa 49.000 de euro, iar clinica nu accepta Formularul E 112" mai spus Rodica Răducanu.

Pentru Ana Maria orice bănuţ înseamnă o şansă la viaţă. Cei care au posibilitatea să o ajute financiar pentru a se recupera o pot face prin intermediul a două conturi bancare, deschide la Raiffeisen Bank, pe numele Răducanu Rodica:  RO56RZBR0000060014108132-în lei şi RO12RZBR0000060014108148, în euro.

Mihăiţă are nevoie de ajutorul vostru

Mihail Ioan Oncioiu este un copil minunat, pe care părinţii şi l-au dorit din tot sufletul. Băieţelul în vârstă de doi ani, din Ploieşti, a fost diagnosticat cu autism- o tulburare a creierului care înseamnă, printre altele, dificultăţi de comunicare şi probleme de comportament. De regulă, copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii şi pot părea surzi, deşi testele de audiometrie sunt normale.

Mihăiţă Oncioiu

Dana Oncioiu, mama lui Mihail, şi-a dat seama că ceva este în neregulă cu fiul său în urmă cu aproape jumătate de an. „Am observat că băiatul nu răspundea când îl strigam, era blocat, părea absent de la tot ce se întâmpla în jurul său. Nu avea mai mult de un an şi şase luni când a fost diagnosticat cu autism, iar de atunci viaţa familiei mele s-a schimbat radical", povesteşte mama băieţelului de doi ani.

Terapia este costisitoare

Medicamentele şi terapia pentru un copil cu autism sunt foarte costisitoare. Părinţii micuţului au făcut eforturi supraomeneşti ca să-i poate oferi cele mai noi tratamente, care în timp îi pot reda sănătatea. Lunar, Dana şi soţul său cheltuiesc aproximativ 3200 de lei în încercarea de a-l vindeca pe Mihăiţă.  În plus, i-au creat o pagină web www.mihailioan.info, unde oricine îi poate afla povestea. „Mai avem un copil de cinci ani, o fetiţă, care este şi ea bolnavă acum. Are hernie inghinală şi trebuie operată de urgenţă. Ne descurcăm din ce în ce mai greu cu banii. Sunt mii de lei pe care-I cheltuim în fiecare lună pentru tratamentul băieţelului nostru. În plus, eu trebuie să stau acasă ca să am grijă de el, iar veniturile familiei s-au micşorat considerabil" a spus Dana Onicioiu, mama lui băieţelului diagnisticat cu autism. Cei care consideră că îi pot fi alături acestui copil în lupta sa de zi cu zi pot face donaţii prin intermediul a două conturi bancare deschise pe numele Isabel Diana Oncioiu, la Banca Transilvania, swift BTRLRO22PHA: RO91 BTRL 0300 1201 W894 18XX - lei; RO66 BTRL 0300 4201 W894 18XX - euro.

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite