Ploieşti: Consiliul Judeţean va susţine financiar restaurarea ansamblului medieval de la Vărbila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Consiliul Judeţean va susţine financiar restaurarea ansamblului medieval de la Vărbila
Ploieşti: Consiliul Judeţean va susţine financiar restaurarea ansamblului medieval de la Vărbila

Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa de la sfârşitul săptămânii trecute, participarea judeţului Prahova cu suma de 266.000 lei, la cofinanţarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile pentru proiectul „Restaurare şi punere în valoare a Ansamblului Medieval al Fostei Mânăstiri Vărbila” finanţat prin Programul Operaţional Regional.

Complexul monahal Vărbila din comuna Iordăcheanu este unul dintre cele mai vechi şi valoroase monumente istorice. Mănăstirea este atestată documentar din primele decenii ale secolului al XVI-lea şi se află pe lista monumentelor de patrimoniu naţional. Aceste vestigii au suferit distrugeri importante în urma cutremurelor din anii 1940 şi 1977. După cutremurul din 1977 au fost începute lucrări de consolidare, dar au fost oprite din lipsa fondurilor, zidurile şi structura de lemn a clopotniţei continuând să se degradeze.

 În luna septembrie 2009, Parohia Vărbila a semnat un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei prin care a obţinut finanţare din fonduri europene nerambursabile pentru executarea lucrărilor de restaurare şi punere în valoare a Ansamblului Medieval al Fostei Mânăstiri Vărbila.

Valoarea totală a acestui contract este de 8.214.351 lei, din care 6.656.947 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă, 138.674 lei contribuţia solicitantului la cheltuielile eligibile şi 127.562 lei cheltuielile neeligibile. Deoarece Parohia Vărbila nu dispune de venituri suficiente pentru a putea susţine contribuţia la cheltuielile eligibile şi neeligibile s-a hotărât susţinerea proiectului prin contribuţia financiară a Consiliului Judeţean.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite