Conacele Prahovei, frumoase, misterioase și… bântuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Floreşti, Urlaţi, Sângeru și Ceptura mai există conace originale care au aparţinut unor familii boiereşti cu tradiţie din ţara noastră.

Încărcate de istorie, conacele prahovene ce au rezistat trecerii timpului încântă vizitatorii cu poveşti din epoci mult apuse. Misterioase, despre unele dintre ele se spune că sunt bântuite.

Unul dintre cele mai bine păstrate și recent renovate este conacul Bellu din Urlaţi. Datând de la 1800, impresionează prin vasta expoziţie muzeală ce cuprinde mobilier sculptat, tablouri, icoane, ceramică, porţelan şi o valoroasă bibliotecă, ce au aparținut familiei Bellu.  Despre conac se mai spune că este bântuit de fantoma Odettei, soţia lui George Bellu, o franţuzoaică frumoasă care nu şi-a găsit pacea nici în mormânt din cauza infidelităţilor soţului. Noaptea, din podul conacului, localnicii aud, uneori, zgomote ciudate. „Din păcate, nu există un fir real sau tragic pentru povestea acestei fantome, dar fiecare este liber să creadă și să vadă ce își dorește", sunt de părere muzeografii de la Conacul Bellu.

Reședințe boierești

Veche reşedinţă boierească, Conacul Pană Filipescu din Filipeştii de Târg a fost inclus în patrimonul naţional. Ridicat în secolul al XVII-lea, pe vremuri adăpostea şi vestita bibliotecă a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul. Conacul a mai fost restaurat între anii 1968-1971, iar din acest an beneficiază de peste 18 milioane de lei pentru renovări.

Conacul familiei treti-vistiernicului Andrei Bozianu din Sângeru, datând din secolul XVII, a fost transformat în muzeu ce prezintă evoluţia comunităţii din zonă din punct de vedere istoric şi etnografic, Dacă vreţi să vă simţiţi privilegiaţi, aflaţi că doar puţin peste 30 de vizitatori îi trec pragul lunar, așa cum reiese din statisticile muzeografilor de aici.

La conacul Urlăţeanu, lângă Ceptura, foarte aproape de Urlaţi, drumeţul devine boier. Ridicat de familia cu acelaşi nume în 1922, casa se află în mijlocul viilor roşii, în vârful Dealului Mare.

Renovat în 1999 de o companie de vinuri, a intrat în circuitul turistic viti-vinicol. Puteți poposi aici, la început de toamnă, pentru a afla tainele producerii vinului sau doar pentru a petrece câteva ore odihnitoare într-un decor natural, ameţitor de frumos.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite