Ploieşti: Comerţul stradal, aproape o afacere pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Comerţul stradal, aproape o afacere pe timp de criză
Ploieşti: Comerţul stradal, aproape o afacere pe timp de criză

Comerţul stradal  este în continuă dezvoltare în Ploieşti, in concurenţă directă cu pieţarii si cu marile magazine. cel mai bine se vând fruntele, legumele şi lactatele.

Împovăraţi de griji şi sătui să plătească chirii mari pentru o tarabă în piaţă, zilnic, zeci de prahoveni veniţi chiar şi din cele mai îndepărtate localităţi ale judeţului fac comerţ stradal, în zona Complexului Aurora, pentru a câştiga un ban care să le asigure traiul de pe o zi pe alta.

Oamenii vin echipaţi cu tot ce le trebuie în activitatea de negustorie: un scaun, pungi cu legume, zarzavaturi şi fructe din gospodăria proprie şi haine cu buzunare largi în care să ţină măruţişul pentru rest. În fiecare dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, micii comercianţi se aşează cuminţi, în rând, în spatele tarabelor improvizate din cutii de carton sau din lăzi de bere şi îşi aşteaptă clienţii.

 “Am la vânzare nişte zarzavat şi ceva gogonele pentru murături. Nu am bani să închiriez masă în piaţă, e prea scump, şi oricum cei de acolo tot de la noi cumpără. Stăm însă tot timpul cu frica că ne-ar putea lua poliţia. Nu avem însă din ce altceva să trăim”, spune Gheorghe Dincă, un prahovean din Negoeşti.

Laptele şi brânza, la mare căutare
Norocul le surâde rapid bătrânelelor care vând lapte şi brânză. Una dintre ele este Maria Negoi, o femeie la 70 de ani, din localitatea Strejnic, care vine la Ploieşti să comercializeze produse lactate pe “o nimica toată”, cum îi place să spună.

În fiecare zi, femeia, se urcă pe bicicletă şi parcurge aproape 20 de kilometri, de acasă până la oraş, şi apoi pe străzile municipiului, ca să ducă lapte proaspăt clienţilor pe care îi are de ani de zile.

“Rămân cu lapte, merg lângă piaţă şi nu stau mult până să apară cumpărători. Zilnic fac vreo 25, cel mult 30 de lei din munca mea. Din banii ăştia îi ţin toată familia, pe cei cinci copii şi pe nepoţi, hrănesc şi vacile şi am grijă de gospodărie”

Produse mai ieftine, lângă pieţe

În zona Aurora se găsesc cei mai mulţi comercianţi stradali din Ploieşti. Preţurile produselor pe care le au la vânzare pot fi negociate foarte uşor.
Lapte (sticla de 2 litri) -5-6 lei
Brânză – 5-8 lei kilogramul
Gogonele- 0,8 lei kilogramul
Nuci – 5 lei –o sută de nuci
Mere-1,5 lei
Tufănele -2 lei ghiveciul

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite