Ploieşti: Colectarea selectivă a deşeurilor este un eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Colectarea selectivă a deşeurilor este un eşec
Ploieşti: Colectarea selectivă a deşeurilor este un eşec

Cetăţenii de etnie romă fură hârtia şi PET-urile pentru a le vinde la centrele de colectare din oraş.

Iniţiativa primăriei de a demara şi de a extinde un program destinat colectării selective a deşeurilor s-a dovedit a fi un eşec. Si asta din cauza cetăţenilor care nu sunt dispuşi să sorteze gunoiul înainte de a-l arunca şi nici măcar să respecte destinaţia fiecărui container. Mulţi ploieşteni aruncă gunoiul menajer în containerul destinat hârtiei.

Hârtia şi PET-urile sunt furate
Situaţia se dovedeşte cu atât mai dificilă cu cât cetăţenii de etnie romă pândesc containerele pentru a le goli de hârtie şi PET-uri pe care le vând centrelor de colectare. Din cauza acestora, majoritatea containerelor au fost distruse astfel încât niciunul nu se mai află în stare bună de funcţionare cu excepţia celor două amplasate în curtea Liceului “Nichita Stănescu“.

“Chiar dacă câteva persoane depun cărţi, maculatură, diverse cartoane în containerul specific care are capacul albastru, o găleată de gunoi menajer din care se scurge ceva lichid este suficientă să « contamineze » toata hârtia curată şi aceasta să nu mai poată fi valorificată“, ne-a declarat Cornel Vicol, purtătorul de cuvânt al operatorului de salubritate - SC Veolia.

Ploieştenii de la case au renunţat la colectarea selectivă
Proiectul  pilot de colectare a deşeurilor de ambalaje a fost iniţiat în 2006, cu o durată de un an, în cartierul Sud-Bariera Bucureşti. In iunie 2007 programul pilot a fost relansat de către operatorul de salubritate, în cartierul Sud şi a fost extins la un nou cartier, Nord – strada Cameliei. Din luna septembrie proiectul de colectare selectivă a vizat şi casele situate în cartierul şi în 9 Mai.

“Locuitorii de la case din 9 Mai au renunţat repede la colectarea sticlelor de PET separat în saci personalizaţi, pentru a nu facilita colectarea ilegală a deşeurilor de către «vânătorii de PET-uri» , care se uitau cu jind şi la alte obiecte şi bunuri din curţile oamenilor“, a mai precizat Cornel Vicol.

Containere destinate colectării selective
În prezent, sunt amplasate 74 de containere care au capac albastru şi galben destinate colectării selective de către populaţie. Două autogunoiere sunt în dotarea operatorului pentru colectarea selectivă, dar nu se acoperă programul de colectare decât pentru una din ele, două zile pe săptămână, şi doar la agenţii economici.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite