Ploieşti: Adrian Cojocaru, campion naţional la karate tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Adrian Cojocaru, campion naţional la karate tradiţional
Ploieşti: Adrian Cojocaru, campion naţional la karate tradiţional

A câştigat prima medalie de aur la vârsta de 11 ani când a participat la primul său concurs de karate, iar acum are peste 100 de medalii de la campionatele naţionale şi internaţionale la care a participat.

A început să practice artele marţiale din clasa a II-a, dar după puţin timp a renunţat. “Eram prea mic la vârsta aceea şi nu înţelegeam acest sport. Însă, după doi ani, m-am reapucat să practic karate”, spune Adrian. S-a înscris la Clubul Sportiv CS Conpet Petrolul Ploieşti, la secţia de karate tradiţional stil shotokan, iar după nici un an de zile a participat la primul său concurs la Bucureşti unde a câştigat medalia de aur.

“Am avut ceva emoţii la acel concurs pentru că eram un copil şi participau mulţi concurenţi, însă am reuşit să trec peste ele şi m-am descurcat”. De atunci a participat în fiecare an la Campionatul Naţional de Karate, cu excepţia anului când a împlinit 14 ani, neputând participa din cauza unor probleme de sănătate. Adrian are sute de medalii de aur acasă de la concursurile la care a participat, dintre care aproximativ o treime sunt medalii de aur.

În 2001, a participat la Balcaniada de la Istanbul unde a luat două medalii de aur şi una de argint. Deşi în general nivelul de pregătire al sportivilor de la campionatele internaţionale este mai ridicat, Adrian spune că există şi campionate naţionale unde concurenţa este mult mai strânsă.

În 2005 a obţinut cea mai importantă medalie
În anul 2005, a participat la primul Campionat Mondial de tineret, iar în 2008 la primul Campionat Mondial de seniori care a avut loc în Lituania, unde a obţinut şi cea mai importantă medalie. Anul acesta, la Campionatele Naţionale de karate tradiţional de la Iaşi, Adrian a câştigat medalia de aur la Fukugo masculin şi Enbu masculin.

Are centura neagră 2 dan
În prezent, Adrian deţine centura neagră 2 dan, distincţie pe care a obţinut-o la stagiul de la Olimp de acum doi ani, condus de Dan Stuparu, preşedintele Federaţiei Române de Karate Tradiţional. Adrian se antrenează de patru ori pe săptămână, iar în preajma competiţiilor merge zilnic la sală pentru antrenamente. Acest lucru este posibil atunci când nu este plecat în deplasare cu serviciul.

“Lucrez ca inginer de foraj la o firmă din domeniul petrolului şi de la începutul lunii octombrie am numai muncă de teren. Ceea ce înseamnă că mă duc pe diferite şantiere din ţară unde există schele de foraj şi unde stau câte două săptămâni pe lună. În perioada aceasta, nu prea am posibilitatea să mă antrenez, dar încerc să recuperez când mă întorc acasă”, spune tânărul. Adrian îşi doreşte ca, pe viitor, să aibă posibilitatea să practice karate şi să îşi continue şi serviciul. “Până la 35 de ani pot practica fără probleme acest sport şi nu aş vrea să renunţ cel puţin până la vârsta aceea”.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce competiţii ai în perioada următoare?
A.C.: Pe 24 octombrie voi pleca la Campionatul European pentru seniori din Italia unde voi susţine două probe: una individuală şi una alături de achipă. Sper să obţin medalii de aur la ambele probe.

Care este secretul pentru a ajunge un sportiv de performanţă?
A.C.: Pentru mine secretul a fost ambiţia, perseverenţa şi tenacitatea. Trebuie să ai şi talent, însă trebuie să faci şi sacrificii prin renunţarea la anumite lucruri. Karate este mai mult decât un sport, este o artă.

Cum se obţine un grad cât mai ridicat în acest sport?
A.C.: Trebuie să ai şi vechime, cultură, dar şi un nivel tehnic ridicat pentru a obţine un nou grad la karate.

CE-I PLACE
“Îmi place să călătoresc, îmi plac foarte mult sporturile, şi să le privesc şi să le practic. Joc biliard şi îmi place să înot”.

CE NU-I PLACE
“Nu-mi place când pierd pe mâna mea, dar lucrul acesta nu mă dă înapoi. Nu-mi place că există momente când mă pripesc şi iau decizii greşite”.

PROFIL

Născut
15 iulie 1984, Ploieşti

Studii
Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti- Facultatea Ingineria  Petrolului şi Gazelor, specializarea Foraj- Extracţie

Profesie
inginer petrolist

Familie
mai are un frate mai mic

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite