Codul Rutier îi obligă pe scuterişti să aibă carnet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile reglementări din Codul Rutier, care vor intra în vigoare din ianuarie 2013, prevăd ca scuteriştii să aibă permis de conducere şi să-şi înmatriculeze mopedele.

Prevederile noului Cod Rutier aduc schimbări în ceea ce priveşte obţinerea permisului pentru categoria A. Din ianuarie 2013, carnetul va fi obligatoriu şi conducătorii de mopede, tricicluri cu motor de până la 15 kilowaţi şi pentru motociclete A1 şi A2, informează cotidianul Telegrama.

Vârsta minimă de obţinere a permisului pentru categoria A1, cea a motocicletelor uşoare, (mopede, scutere) cu o capacitate cilindrică de sub 125 de centimetru cubi şi o putere de maxim 11Kw, ar putea fi de 16 ani. Pentru categoria A2, cea a motoarelor care au capacitatea cilindrică de cel mult 400 centimetri cubi şi putere de 25-35 de Kw, vârsta limită este de 18 ani, în timp ce pentru motociclete din categoria A, vârsta legală va fi de 24 de ani. În cazul în care motociclistul doreşte să conducă un vehicul de mare putere, el trebuie să aibă cel puţin 20 de ani împliniţi, dar şi o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A2.

Măsurile fac parte dintr-o directivă europeană din anul 2006, aplicată, până în prezent, în toate ţările Uniunii Europene. „Deocamdată, aceste schimbări sunt în stadiu de propuneri, la noi nu a ajuns nimic. În general, nu putem comenta aceste lucruri, deoarece pot suferi modificări în comisiile parlamentare. Evident că o serie de propuneri sunt de dorit, în ceea ce priveşte obligativitatea mopediştilor de a obţine permis de conducere, dar şi de a înscrie vehiculul în circulaţie. Mai sunt prevederi pe care le salutăm, precum coborârea gradului de alcoolemie pentru întocmirea dosarului penal sau măsurile de sancţionare pentru conducerea agresivă, precum schimbarea bruscă şi repetată de sensului de mers, folosirea în scop de intimidare a flashurilor şi multe altele. Dar, repet, multe din aceste propuneri pentru modificarea Codului Rutier s-ar putea schimba", a declarat comisarul-şef Ştefan Crivăţ, şeful Poliţiei Rutiere Prahova, citat de Telegrama.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite