„Coafură“ de un milion de euro pentru ZOO Bucov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia locală are proiecte ambiţioase în acest an pentru grădina zoologică din Parcul Bucov: vrea să modernizeze adăposturile animalelor, să reabiliteze aleile şi să facă o păstrăvărie cu vânzare

Administraţia Parcului Memorial „Constantin Stere" Bucov, instituţie subordonată Consiliului Local Ploieşti, are planuri îndrăzneţe în acest an. Conducerea instituţiei şi-a propus să transforme grădina zoologică de aici într-una dintre cele mai moderne din ţară, iar proiectele ambiţioase cu cheltuială se ţin. Reprezentanţii instituţiei lucrează în aceste zile la propunerea de buget pentru 2012. Prioritate în acest an vor avea lucrările pentru reabilitarea aleilor din parc, cele pentru modernizarea adăposturilor animalelor şi cele pentru recondiţionarea terariului. În total, acestea sunt estimate la circa patru milioane de lei, cu şanse mari ca reabilitarea aleilor să fie eşalonată pe mai mulţi ani. Pe lângă acestea, pe lista de investiţii şi-ar mai putea găsi locul şi câteva din proiectele anunţate anul trecut, precum realizarea unei păstrăvării sau radioficarea parcului.

Asfaltare de 3,5 milioane de lei

În prezent, după mai mulţi ani de modernizare a adăposturilor, aleile din grădina zoologică au rămas unul din punctele slabe. Acestea n-au mai fost reabilitate de ani buni, multe sunt pline de gropi şi noroaie, iar branşamentele noi au necesitat spargerea asfaltului pe mai multe porţiuni.

Administraţia Parcului Memorial a semnat, la finalul lui 2011, un contract-cadru pentru reabilitarea aleilor din întreg parcul, inclusiv a celor de la ZOO. În contract intră aproximativ 50.000 de metri pătraţi de alei, potrivit directorului Administraţiei Parcului Bucov, Cătălin Vlad. Valoarea totală a lucrărilor ajunge la aproape 3,5 milioane de lei, însă foarte probabil investiţia va fi eşalonată pe mai mulţi ani.

Clădirea în care se află terariul a fost restaurată în 2010, obiectivul fiind amenajat în locul fostelor cuşti cu lei. Acesta mai are nevoie de o investiţie de circa 120.000 de lei pentru a putea fi deschis publicului. Aici vor fi expuse animale exotice mici, precum broaştele ţestoase, veveriţele sau şinşilele, care au nevoie de condiţii speciale de cazare.

„Pentru că licitaţia de asfaltare a fost amânată de o contestaţie, am folosit banii alocaţi în 2011 pentru reabilitarea adăposturilor. Acum, aleile vor fi printre priorităţile noastre, vrem ca în acest an să le reabilităm măcar pe cele din interiorul grădinii zoologice. Ne dorim să finalizăm reabilitarea interioară a terariului în 2012 şi să continuăm lucrările de modernizare a adăposturilor, vrem să mai izolăm o parte din ele şi să mai amplasăm căsuţe din lemn. Urmează să definitivăm propunerea de buget şi depindem foarte mult de votul consilierilor locali", ne-a declarat Cătălin Vlad, directorul APMCS Bucov.

În 2011, instituţia a contractat lucrări de aproape 400.000 de lei pentru adăposturi. Pereţii au fost izolaţi cu polistiren, tâmplăria a fost înlocuită, iar în mai multe zone au fost instalate centrale termice pe gaze. Au fost reabilitate termic grajdurile pentru vaci şi cai şi adăpostul pentru papagali.

Păstrăvărie la ZOO

Printre dorinţele de viitor se află şi deschiderea unei păstrăvării, cu trei bazine şi o maternitate, de unde vizitatorii să aibă şi posibilitatea de a cumpăra peşte proaspăt. Proiectul are, însă, o prioritate mai mică faţă de precedentele.

Grădina zoologică a beneficiat de investiţii consistente şi în anii precedenţi. În 2009, cei cinci lei au fost mutaţi într-un nou adăpost, considerat la acea vreme cel mai modern din ţară. Valoarea contractului a fost de 400.000 de lei. Tot în acel an au fost recepţionate şi lucrările de 500.000 de lei la adăpostul jaguarului. În 2008 a fost amenajat adăpostul urşilor, în valoare de 800.000 de lei. La Bucov sunt ţinute mai bine de 300 de animale din peste 50 de specii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite