Cireşele de Păuleşti sunt la mare căutare. Ţăranii vând kilogramul de fructe cu cel mult patru lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnici din Păuleşti trăiesc din vânzarea de cireşe
Localnici din Păuleşti trăiesc din vânzarea de cireşe

Banii obţinuţi din vânzarea de cireşe la margine de drum reprezintă principala sursă de venit pentru localnicii din Păuleşti.

Cu mic cu mare, cât e ziua de lungă, localnicii din Păuleşti cară, în faţa porţilor, găleţi pline cu cireşe, culese cu multă răbdare, din propriile grădini. Oamenii comercializează gustoasele fructe, despre care se laudă că sunt sută la sută româneşti şi ecologice.

Şi nimeni nu le pune la îndoială spusele. Grămezile cu  cireşe mari, cărnoase şi fără viermi au apărut la aproape fiecare poartă din comună. Clienţii nu întârzie să apară, mai ales că fructele sunt cu aproape 70% mai ieftine decât în pieţe. Aşa se face că cei mai fideli cumpărători sunt în mare parte angrosişti, care trec zilnic şi adună marfa de la ţărani, pentru a o vinde la preţ dublu prin intermediari. Sunt însă şi şoferi, aflaţi în trecere prin localitate, care, de poftă, se opresc să cumpere câteva kilograme.

Afacere de subzistenţă

Nae şi Elena Marin, din Păuleşti, trăiesc din vânzarea de cireşe la margine de drum. Cu vârste de peste 72 de ani, oamenii se pot lăuda cu o gospodărie bogată, pe care au ridicat-o în timp cu multă trudă.

cules de cirese

Oamenii se fălesc cu faptul că sunt „deţinătorii" unei livezi cu cireşi. Este afacerea vieţii lor. Zilnic, scot la vânzare peste 30 de găleţi şi coşuri pline cu frute. „Suntem nişte pensionari fericiţi. Avem 54 de ani de căsnicie şi acum, la bătrâneţe, trăim din comercializarea fructelor produse în grădina din spatele casei. Toate sunt ecologice, sănătoase şi arătoase. Toţi banii îi investim în casă şi ne ajutăm copiii şi pe cele patru nepoate. Este recoltă bogată, anul acesta", se mândreşte Nae Marin, proprietarul a nu mai puţin de 20 de pomi roditori. 

cirese de paulesti

Pensionarul povesteşte că a avut curiozitatea să guste din cireşele de Spania, expuse spre vânzare în magazine şi pieţe, dar că a fost foarte dezamăgit de gustul lor. „Nu se compară marfa străinilor cu ce avem noi în grădini. Arată foarte bine, dar nu au gust. Parcă sunt din cauciuc. Noi ne lăudăm cu cele mai aromate cireşe. deja e tradiţie la noi în Păuleşti", susţine bătrânul.

În timp ce pe tarabele din pieţele ploieştene cireşele se comercializează cu până la 9 lei kilogramul,  la Păuleşti, fructele cumpărate direct de la producător costă cel mult 4 lei kilogramul.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite