Circuitul banilor falşi în natură. Suta de lei, preferata infractorilor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plasarea de bancnote false este un fenomen în creştere, în Prahova. Numai în cursul anului 2011, poliţiştii au retras din circulaţie peste 27.900 de lei, 3.900 de euro şi 1.100 de dolari.

Criza le dă idei, dar şi foarte mult curaj infractorilor. Aşa se face că Prahova a devenit una dintre pieţele preferate de falsificatorii de bani pentru plasarea de bancnote, într-un trend care se manifestă în creştere de la an la an.

"Prahova este, cu precădere, o piaţă de plasare a banilor falşi. Bancnotele sunt prelucrate în Capitală, de cele mai multe ori, apoi sunt folosite în operaţiuni comerciale în judeţele învecinate, printre care şi Prahova. Din păcate, însă, este un fenomen în creştere pentru că este una dintre cele mai simple modalităţi de a face bani rapid, fără investiţii prea mari. De multe ori, o imprimantă cu laser este singurul lucru de care au nevoie infractorii", ne-a explicat comisarul șef Constantin Furtună, șeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti.

image

Click pe imagini pentru o fotogalerie cu bani falşi

Suta de lei, cea mai falsificată

Bancnota de 100 de lei a devenit, după cum o arată cazurile rezolvate anul trecut, "preferata" falsificatorilor. La ea ar trebui să fie cel mai atenţi prahovenii, mai ales în cazurile în care schimburile de bani se fac la târguri, pieţe sau magazine rurale.

"Este cea mai falsificată din cauza valorii sale relativ scăzute, dar şi pentru că se adresează mai multor categorii de persoane fizice şi juridice, care nu cunosc elementele de siguranţă specifice bancnotelor autentice. Încasarea unei bancnote cu valoare mare, de 200 sau 500 de lei, va determina o atenţie sporită din partea celui care o primeşte, lucru nedorit de falsificatori sau plasatori", mai spune comisarul BCCO.

La moneda euro, cea mai falsificată este bancnota de 100, urmată de cea de 50 de euro, dar acestea sunt realizate, de obicei, în tipografii clandestine din străinătate, cu rezultate superioare contrafacerilor de la nivel naţional.

Aşa se face că, în 2011, au fost retraşi din circulaţie, în Prahova, 27.940 de lei, majoritatea în bancnote de 100 de lei, dar şi 3.900 de euro şi 1.100 de dolari.

Profilul victimelor

În ceea ce priveşte profilul victimelor, acestea sunt, în general, persoane în vârstă, cu probleme de vedere, vânzători din chioşcuri de ziare, unde există un geam mic pentru servirea clienţilor, sau cei din magazinele deschise non-stop, situaţie în care plasatorii acţionează noaptea.

Ca un exemplu, un bătrân de 80 de ani din Prahova, a primit 700 de lei, toţi falşi, contravaloarea unui viţel pe care îl adusese să-l vândă la târg. Toate bancnotele de 100 de lei aveau aceeaşi serie. De asemenea, un bărbat care avea o firmă de vânzări auto, situată pe DN 1, s-a trezit cu un teanc de bani falşi, primiţi ca avans pentru o maşină. De obicei, plasatorii nu trezesc în nici un fel atenţia, pentru că se comportă calm şi vorbesc frumos cu victimele.

În decembrie 2011, o reţea de astfel de falsificatori şi plasatori care acţionau în Bucureşti şi alte 19 judeţe, printre care şi Prahova, au fost prinşi şi cu ajutorul poliţiştilor BCCO Ploieşti. Aceştia puseseră în circulaţie peste 200.000 de lei.

Falsuri în circulaţie

"Ceea ce este interesant este faptul că bancnotele false sunt depistate, în 90% din cazuri, abia în momentul în care o persoană ajunge cu ele la bancă sau la o casă de schimb valutar. O perioadă destul de lungă, acestea rămân în circulaţie, tocmai din cauza asemănărilor", spune comisarul şef Constantin Furtună.

Aşa se face că aţi putea avea în portofel, chiar acum, o bancnotă falsă de 100 de lei. Cel mai simplu vă puteţi da seama de acest lucru după desenul din fereastra transparentă. Acesta este, în cazul falsurilor, realizat foarte grosolan, sau lipit cu scotch. De asemenea, hârtia este diferită: mai groasă, mai subţire sau cerată pentru bancnota de polimer, are culorile şterse sau mult mai accentuate sau îi lipseşte microtextul, în funcţie de cât de mult şi-au bătut capul falsificatorii cu imitarea elementelor de siguranţă.

Falsificarea de monedă şi bancnotă se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 12 ani, în mod asemănător cu infracţiunea de punere a acestora în circulaţie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite