Ciprian Dinu le pune volanul în mână ploieştenilor de toate vârstele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai pricepuţi instructori auto din Ploieşti. Pe elevii săi îi învaţă, în primul rând, să fie disciplinaţi în trafic.

Spune că a ajuns să funcţioneze precum un sistem GPS. Cunoaşte fiecare stradă din Ploieşti, şi îţi poate desena imediat o hartă a judeţului. Pasiunea sa pentru şoferie a început în perioada în care lucra la Serviciul de Ambulanţă Prahova.

"Era o luptă cu timpul, în permanenţă. Trebuia să găsim cele mai scurte căi de a ajunge la cei care solicitau tratament de urgenţă. Ca ambulanţier trebuia să cunosc perfect toate cartierele, străzile, tot judeţul şi alte zone din ţară, unde trebuia să transportăm pacienţi, la spitale din Timişoara, Târgu-Mureş, Cluj sau Bucureşti. Pe vremea aceea nu exista GPS, ci doar prin experienţă învăţam traseele. Dar aveai o satisfacţie deosebită când salvai vieţi. Cei 17 ani petrecuţi acolo m-au ajutat foarte mult", povesteşte Ciprian.  

Disciplina în trafic este importantă

În 1997, în paralel cu munca de ambulanţier, a urmat un curs de instuctori auto, pe care l-a absolvit cu brio. A lucrat o perioadă şi ca taximetrist, iar de câţiva ani, este numai instructor auto.

Îşi aminteşte cu nostalgie de primele lecţii pe care le-a predat cursanţilor săi. "Am avut şi eu emoţii, dar făceam totul cu mare plăcere. Vroiam să transmit altora tot ce am învăţat şi eu. Fiecărui elev i-am explicat că cel mai importantă este disciplina în trafic şi respectarea regulilor de circulaţie. Ţin foarte mult ca viitorii şoferi să urmeze mai întâi cursurile de legislaţie auto pentru a înţelege ce le explic. Abia apoi, trecem la partea practică. Le prezint maşina, bordul, motorul, adică părţile componente ale autoturismului, şi, dacă se pricep, îi scot în oraş de la prima oră de condus. Fac tot posibilul să îi scap de frica de a şofa. Eu am deja peste 600.000 de kilometri parcurşi, nu mai am teamă de maşină", susţine instructorul auto.

Aproape toţi elevii săi trec de testarea teoretică

Ciprian Dinu este mândru de cursanţii săi, promovabilitatea la examenul teroretic fiind de peste 80%, chiar şi pentru cei trecuţi de a doua tinereţe.

"Am avut şi elevi cu vârsta de aproape 60 de ani. nu sunt atât de îndemânatici precum tinerii, dar sunt dornici să înveţe. Consider că vârsta potrivită pentru urmarea lecţiilor de şoferie este de până în 25 de ani. Asimilezi mult mai uşor informaţiile. Şi ce-I mai important şi de reţinut este faptul că bărbaţii nu sunt mai buni decât femeile, la condus. Doamnele sunt mai responsabile şi mai atente în trafic, iar bărbaţii au simţul practic mai dezvoltat", este de părere Ciprian.

 Întrebări şi răspunsuri

 Românii sunt disciplinaţi în trafic?

Nu, sigur nu. Am fost în Italia şi stat acolo o perioadă. Acolo nu se claxonează decât în caz de nevoie, nu se fac depăşiri neregulamentare, nu se înjură şoferii între ei, şi, cel mai important, acordă prioritate la trecerile de pietoni. Amenzile pentru nerespectarea regulilor de circulaţie sunt foarte mari, iar poliţiştii sunt neiertători.

Ce alte pasiuni aveţi în afară de şoferie?

Îmi plac foarte mult filmele de desen animat, pe care le vizionez împreună cu cei doi copii ai mei. Motiv pentru care am participat recent, la un concurs pentru dublarea  unui personaj din Toy Story, varianta în limba română. Nu am câştigat finala, însă a fost o experienţă extraordinară.

Ce-i place

"În timpul liber mă ocup cât pot de mult de familie. Mergem la grătare, la iarbă verde, în excursii. De ceva timp mă ocup şi de colantări de autovehicule. Sunt destule persoane care vor să le îmbrac maşina, pentru design, cu o folie care imită carbonul", spune instructorul auto

Ce nu-i place

"Mă feresc de mincinoşi de de oamenii cu două feţe. Îmi place corectitudinea şi seriozitatea, şi nu lucrurile făcute de mântuială", susţine Ciprian Dinu.

Profil

Născut

5 martie 1968, la Ploieşti

Studii

Liceul Industrial Ploieşti

Familie

Căsătorit, are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite