Ploieşti: Chiriile pentru spaţiile de birouri au scăzut cu până la 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Chiriile pentru spaţiile de birouri au scăzut cu până la 30%
Ploieşti: Chiriile pentru spaţiile de birouri au scăzut cu până la 30%

Pentru că nu –şi mai permiteau să plătească chirii mari, multe societăţi şi-au restrâns activitatea şi au închiriat spaţii mai mici.

Conform unui studiu realizat de o companie de evaluare, Ploieştiul se află, alături de Cluj-Napoca şi Iaşi în topul oraşelor în care chiriile pentru clădirilor de birouri au scăzut cel mai mult. Conform agenţilor imobiliari din Ploieşti, chiriile pentru birouri s-au redus cu până 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Chiriile au cunoscut o scădere anul acesta din cauza situaţiei financiare existente. Dacă în 2008 un spaţiu de închiriat costa în zona central 10 euro/mp, acum acelaşi spaţiu poate fi închiriat la un preţ cuprins între 6 şi 8 euro/mp”, ne-a declarat Laurenţiu Drăgulin, directorul agenţiei Adler. Acesta a mai precizat că oferta spaţiilor existente pe piaţă este net superioară celei din alţi ani.

“Mulţi chiriaşi fie au renegociat chiria şi s-au înţeles la preţ cu proprietarul, fie şi-au restrâns activitatea şi au plecat în spaţii mai mici. Există şi cazuri când firmele au dat faliment”, a mai precizat Laurenţiu Drăgulin.

Se caută spaţiile mai mici
Din cauza crizei financiare, multe firme aleg să se mute în spaţii mai mici pentru a plăti mai puţini bani pe chirie. Suprafeţele cele mai solicitate în prezent sunt de 50 mp faţă de 100 mp cât se căuta anul trecut. La ora actual, în Ploieşti se găsesc cu aproximativ 20% mai multe spaţii libere pentru închiriere birouri decât anul trecut.

Proprietarii ţin la preţ
Paradoxul de pe piaţa chiriilor este că deşi nu au clienţi, mulţi proprietari nu scad din preţ. “Proprietarii prefer să rămână cu spaţiul liber o lună-două şi să piardă nişte bani decât să închirieze spaţiul la un preţ mai mic. Ei ştiu că oricum îşi vor scoate banii după ce le vor închiria pentru că piaţa spaţiilor de birouri din Ploieşti nu este prea generoasă în condiţiile în care de doi ani nu s-a mai construit aproape nimic”, ne-a spus Cristina Bucur, director al agenţiei Nilus.
Cele mai mari chirii le plătesc acum firmele care îşi desfăşoară activitatea în cele două mall-uri din centrul oraşului,  aici, preţurile ajungând şi la 30 de euro/mp.

Spaţii libere si în Capitală
Şi în Bucureşti, potrivit ultimelor rapoarte de piaţă, rata de neocupare a birourilor din a depăşit la jumatătea acestui an pragul de 10%, după ce în urmă cu un an şi jumătate companiile de consultanţă imobiliară raportau lipsa spaţiilor de închiriat. În prezent, stocul de spaţii de birouri a atins nivelul de 1,4 mil. mp.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite