„Centurile negre“ din Ploiești, la un pas să rateze Mondialele FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă nu sunt siguri că vor ajunge la Mondiale, sportivii se antrenează în fiecare seară pentru concurs. Foto Dana Mihai
Chiar dacă nu sunt siguri că vor ajunge la Mondiale, sportivii se antrenează în fiecare seară pentru concurs. Foto Dana Mihai

Pentru că nu au 4.500 de euro, bani care să le permită deplasarea la Mondialele de Karate Tradițional din Serbia, 7 sportivi talentați din Ploiești sunt condamnați să rateze câteva medalii strălucitoare.

În fiecare seară, sala de sport a Grupului Școlar „Sfântul Apostol Andrei" din Ploiești răsună de strigătele și sunetele produse în antrenamentele dure ale celor șapte sportivi calificați la Mondialele de la Belgrad, care se vor desfășura în luna noiembrie. Cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, aceștia au trecut, în tot cursului acestui an, prin mai multe etape de calificare, însemnând campionate naționale și europene, de unde s-au întors cu zeci de medalii de aur, argint și bronz.

Oferta de karate tradițional din oraș este destul de redusă, așa că, la antrenamente participă, deopotrivă, ploieșteni pasionați de acest sport și performeri. Unii dintre ei s-au transformat, în timp, din amatori în campioni, cu multe medalii câștigate, și este trist că nu pot face dovada talentului și la Mondiale", spune Sorin Niță, antrenorul karatiștilor și administratorul clubului Shiro Washi, locul unde se pregătesc tinerii sportivi.

Un exemplu în acest sens este sportivul de numai 7 ani, Sebastian Teodorescu. Este doar în clasa întâi, la școala „Elena Doamna", pare un înger cu ochi albaștri, însă are câteva medalii la activ la campionatele naționale de karate. Se antrenează de numai doi ani, cu o încăpățânare demnă de un campion. „M-am apucat de puțin timp de karate, însă am recuperat prin antrenamente zilnice. Nu am emoții la concursuri, poate uneori, la pregătire, pentru că vreau să-mi iasă totul foarte bine", spune Sebi, cu apăsare. Perseverența lui a fost remarcată și de antrenor, care îl încurajează să lucreze cât mai mult și este convins că nu se va întoarce cu mâna goală într-o eventuală participare la Mondiale.

Sebastian Teodorescu, cel mai mic dintre sportivii calificați la Mondiale

Click pe imagini pentru o fotogalerie cu sportivii

Bani insuficienți

Cu mult mai multă experiență este colegul său de 14 ani, Horațiu Lixandru, o centură neagră care a mai fost în 2007 la Mondialele de Karate. Cu o stăpânire de sine exersată de acest sport, repetă la infinit mișcările și pozițiile corpului și pare că efortul nu-l doboară nici un moment în orele epuizante de antrenament. „Sper să ajung la Mondiale și să iau medalii la toate probele, pentru că m-am antrenat și sunt sigur că voi reuși. Important este să ajungem acolo", spune Horațiu.

Cei 4.500 de euro ar asigura transportul cu avionul, cazarea și masa de la concurs. În cazul unora dintre cei șapte sportivi, părinții ar putea face sacrificiul de a le asigura banii necesari, însă cu prețul unor economii viitoare, care se pot întinde pe parcursul a câteva luni. „Nu cred că este o sumă atât de mare și am putea să mai reducem din costuri dacă am pleca la competiție cu autocarul, și nu cu avionul. Însă ne vom diminua din start șansele de a reuși pentru că vor ajunge obosiți de pe drum și nu se vor putea concentra la maximum pentru probele de concurs. Să nu uităm că este un concurs mondial și trebuie să dăm piept cu cei mai buni sportivi de karate tradițional din toată lumea. Am încercat să cerem ajutorul, însă, până acum, nu ne-am ales decât cu promisiuni", este dezamăgit antrenorul băieților, Sorin Niță

Cum îi puteți ajuta

Orice ajutor oferit acestor copii talentați nu poate fi decât o mână întinsă și o faptă bună. Pentru aceasta, puteți contacta Clubul Shiro Washi, la adresa Grupul Școlar „Sfântul Apostol Andrei", fosta școala 24, de pe strada Dediței, nr. 2 sau puteți trimite un e-mail la adresa shiro.washi@yahoo.com. De asemenea, puteți contacta și redacția Adevărul Ploiești, pe strada Elena Doamna, nr.44, sau la telefon 0244.532.154 și e-mail ploiesti.adevarul.ro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite