Ploieşti: Halele Centrale, cea mai ieftină piaţă din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un coş necesar pentru o salată, o ciorbă, o friptură şi fructe se economisesc, la Hale, peste şapte lei.

În plină perioadă de criză economică, orice leu economisit contează chiar şi atunci când faci piaţa, cu atât mai mult cu cât între preţurile practicate de comercianţii din Ploieşti există diferenţe semnificative.

Un tur al pieţelor din oraş evidenţiază faptul că produsele sunt mai iefitne acolo unde sunt mai mulţi vânzători şi, implicit, mai multă marfă. Halele Centrale sunt pe primul loc în topul pieţelor din oraş, judecând după preţurile produselor necesare unei gospodine să facă o banală salată de sezon.

Dacă pe Platou un kilogram de roşii costă 1,5 lei, pe tarabele din piaţa Malu Roşu încă se mai vinde cu 2,5 lei. Ce să mai spunem de ardeii graşi, care la Hale şi în Piaţa Aurora costă 1,5 lei kilogramul, iar în Mihai Bravu şi 9 Mai se plăteşte cu 2 lei mai mult pentru aceeaşi cantitate?

Mai ieftin în centru
„E de preferat să mergi să faci piaţa în Centru, te scoţi mai bine la bani. Eu, că sunt pensionară, pot să merg când vreau, că am gratuitate pe mijloacele de transport”, a declarat Georgeta Stănescu.

Un calcul simplu arată că un kilogram de roşii, unul de ardei, unul de castraveţi şi o legătură de ceapă verde costă la Hale 6 lei, iar Mihai Bravu şi 9 Mai 8,5 lei.

Ciorba, mai scumpă-n cartier
Aproape la fel stau lucrurile şi în cazul unei ciorbe, chiar dacă kilogramul de pui costă 9,3 lei în Piaţa Nord şi doar 7,99 de lei în 9 Mai.

Când se adaugă morcovii, ceapa uscată, cartofii, legătura de pătrunjel şi litrul de borş, al cărui preţ oscilează şi el între 1,5 şi 2 lei/litrul, calculele situează pe primul loc în topul economiei tot Halele Centrale – costuri de 15,8 lei-, iar pe ultimul, tot Piaţa Mihai Bravu – 18,6 lei.

Dacă întregim coşul bunătăţilor cu un kilogram de telemea de vacă pentru salată, unul de cotlet de porc pentru o friptură şi câte unul de piersici şi mere, pentru degustat ca desert, obţinem diferenţe totale şi mai mari.

În concluzie, pentru a face cumpărături în Centru (Hale) sunt necesari 53,8 lei, iar pentru periferie (Mihai Bravu) 60,6 lei.

La Aurora e mai bine
„Sunt foarte mulţumită de piaţa Aurora. Nu mă mai duc până la Hale, că nu e mare diferenţă. În alte părţi, însă, nu e ca la noi. E adevărat că în Centru ai şi pescărie, ai mai multe posibilităţi, dar asta e. E bine şi aşa”, a spus Valeria Anton, o persoană care locuieşte în zona Lămâiţa.

Cea mai ieftină piaţă de carier
Exceptând Halele Centrale, cea mai ieftină piaţă de cartier este Piaţa Aurora din zona de Vest a Ploieştiului. Câte un kilogram de roşii, ardei, castraveţi şi o legătură de ceapă verde costă 6,3 lei, cele necesare pentru o ciorbă nu fac mai mult de 16 lei, iar merele şi piersicile „frumoase”, cum spun gospodinele, se vând cu câte 3,5 lei kilogramul.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite