Cătălina Babă a spălat rușinea Prahovei, cu un 10 pe linie la bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru ani, Cătălina a făcut naveta până la Ploiești pentru a-și realiza visul de a fi un licean la unul dintre cele mai bune colegii din Prahova și a dobândi pregătirea la care doar putea visa în comuna de unde provine.

După un singur semestru în care a încercat să stea în cămin, Cătălina Babă, singurul candidat cu 10 pe linie la bacalaureat, a decis că poate face zilnic naveta Cocorăștii Mislii - Ploiești pentru a-și urma visul. Timp de patru ani, s-a sculat zilnic la 5.40 și a ajuns acasă după amiaza, mult după orele prânzului sau uneori și după 18.30, dacă pregătirea suplimentară cerea acest sacrificiu. „Cred că naveta zilnică a fost un oarecare handicap față de colegii mei, măcar din punctul de vedere al timpului pierdut, aproximativ 90 de minute pe zi în microbuz și tramvai. Dar am depășit totul pentru că mi-am dorit foarte mult să învăț în Colegiul I.L.Caragiale", spune Cătălina cu modestie.

A fost o elevă bună de când se știe, încă din școala generală din comuna natală, unde mai avea drept colegi doar alți 7 copii. A intrat cu brio la Colegiul Național I.L.Caragiale, la clasa de filologie bilingv engleză, unde ultima medie de admitere este, în mod frecvent, o notă peste 9.00. 

În timpul liceului, a participat la olimpiade și a ajuns la fazele naționale, așa că rezultatul de acum nu este o surpriză pentru un elev atât de bun. „Cu toate acestea, nu mă așteptam să fiu singura din județ care să ia 10 pe linie la bacalaureat, chiar și în privința notelor mele am avut unele îndoieli. Eu întotdeauna mi-am dorit mai mult și încerc să nu mă dezamăgesc", spune Cătălina. Acum, este aproaope copleșită de atenția pe care i-o acordă toată lumea.

Meditații minime

Față de majoritatea colegilor de generație, care au cheltuit mii de lei pe meditații, cele trei note de 10, la limba română, istorie și logică-argumentație au fost obținute de adolescentă cu pregătire minimă în particular. La logică a învățat singură, considerând că orele suplimentare de la școală, cu profesoara de la clasă îi sunt suficiente. Doar limbii române i-a alocat un întreg an școlar de pregătire cu ajutorul unui meditator, iar istoriei câteva luni. „Mă simțeam datoare față de părinții mei, care au făcut un sacrificiu financiar imens cu pregătirile mele. Ei au fost întotdeauna alături de mine și fără suportul lor nu aș fi reușit", este recunoscătoare Cătălina.

O notă maximă este și „pașaportul" Cătălinei Babă pentru facultatea din București pe care dorește să o urmeze: limbi moderne sau relații economice internaționale. „Am vrut o universitate din Capitală, chiar dacă aceasta va însemna o depărtare și mai mare de casă, nu neapărat pentru că cea din Ploiești nu este bună, ci pentru că îmi doresc o schimbare de peisaj și cele mai bune perspective", spune Cătălina.

Promovabilitate pe licee

La bac-ul din acest an din Prahova, Colegiul „Dimitrie Cantemir" din Breaza este singurul care a avut o promovabilitate de 100%. Colegiul Cătălinei a obținut 97% promovabilitate. La polul opus este Liceul particular Economic „Șansa" din Ploiești, care a avut o promovabilitate de numai 1,45%.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite