Cât de pregătit este Ploieştiul pentru un cutremur major? Aflaţi AICI lista blocurilor din clasa I şi II de risc seismic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25 de blocuri cu bulină roşie, din Ploieşti, şi alte 18 cu risc seismic II se pot prăbuşi sau pot suferi avarii grave la un cutremur de 7 grade. Autorităţile sunt gata să intervină cu un sistem de alarmare, 95 de adăposturi pentru calamităţi, două detectoare pentru supravieţuitori şi... ceva speranţe.  

Cutremurul din Japonia nu îi lasă indiferenţi nici pe ploieşteni, mai ales că în oraş există un singur bloc proiectat să reziste la un seism de intensitatea celui din Ţara Soarelui Răsare, şi acela ridicat de un dezvoltator imobiliar privat.

Pentru ceilalţi ploieşteni, care locuiesc în blocuri construite în anii '60 şi înainte de cutremurul din 1977, un seism de 7 grade echivalează cu o moarte sigură. Şi, deşi expertizarea a fost demarată din 1994, doar 43 de blocuri au trecut prin această procedură şi figurează pe o listă a clădirilor cu risc seismic I sau II. Neoficial, pe la agenţiile imobiliare, circulă şi o alta, cu alte 93 de blocuri „nevandabile". Dintre acestea, 25 de blocuri au fost marcate, în 2008, cu bulină roşie, ceea ce atestă încadrarea în clasa întâi de risc seismic. Acţiunea a fost constestată vehement de proprietari, iar unii au vopsit sau au smuls bulinele, speriaţi că nu-şi vor mai vinde apartamentele.

„Lista a rămas tot cu 43 de blocuri pentru că locatarii nu au cerut expertizarea, aşa cum prevede legea. Nu putem obliga pe nimeni să facă aceste expertize, fiind vorba de o proprietate privată", ne-a spus Teodora Marin, directorul Compartimentului Investiţii din cadrul Primăriei Ploieşti.

Situaţie dezastruoasă

Pe de altă parte, disconfortul de a-şi părăsi casele face ca blocurile cu bulină să fie şi acum neconsolidate, deşi banii sunt asiguraţi de Guvern. Unul singur, de pe strada Cibinului, zona Cina, a fost reabilitat, iar lucrările au durat peste 3 ani. De altfel, o hartă a cartierelor cu blocuri nesigure arată că în Nord sunt cele mai multe, urmat Sud - Eminescu, Cina şi Democraţiei.

Cu toate acestea, cum sunt pregătite autorităţile din Ploieşti să facă faţă unui cutremur? „Am pus la punct sistemul de alarmare, avem planuri, dar este clar că avem nevoie de mult mai multe dotări. Anul acesta sunt cuprinşi bani în buget şi pentru noi", ne-a spus Ion Stroilescu, şeful Protecţiei Civile Ploieşti.

Adică, suntem complet nepregătiţi. Cele 95 de adăposturi de la subsolul blocurilor, pline de murături şi tot felul de mobile, nu ar cuprinde nici 30% din totalul ploieştenilor şi ar fi foarte interesant de aflat cum ar putea face faţă cele două detectoare pentru supravieţutori unui seism major, cu mii de oameni prinşi sub dărâmături.

Aflaţi AICI lista blocurilor încadrate în clasa I şi II de risc seismic din Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite