Carmen Marinescu este ghid în lumea timpului, la Muzeul Ceasului din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cel mai tânăr angajat al Muzeului Ceasului. Îi place să capteze curiozitatea vizitatorilor, transformând fiecare obiect expus în câte o poveste.

Carmen Marinescu are 30 de ani şi este absolventă a Facultăţii de Limbi Străine, specializarea Engleză-Germană, din cadrul Universităţii Bucureşti. Interesul crescut pentru dobândirea de noi cunoştinţe cu privire la cultura şi istoria altor popoare a determinat-o să-şi aleagă un loc de muncă în cadrul Muzeul Ceasului din Ploieşti.

„Mi-au plăcut dintotdeauna limbile germană şi engleză şi, cum era normal, am făcut tot posibilul să-mi găsesc un job unde să-mi pot perfecţiona cunoştinţele în domeniu. Am depus un CV şi am fost angajată. De la bun început, am fost încântată  şi interesată de toată colecţia de ceasuri, motiv pentru care am învăţat foarte bine manualul de ghidaj al muzeului", povesteşte Carmen.

Tânăra are zile în care vorbeşte ore în şir vizitatorilor despre bogăţia instituţiei culturale, unică în România. Nu se plictiseşte niciodată de munca sa pe care o consideră fascinantă.

„Îmi place să-i ghidez pe cei mici în tainele ceasurilor. Atunci când copiii pun multe întrebări eu mă bucur tare mult, pentru că înseamnă că am reuşit să le strârnesc curiozitate. Întotdeauna încerc să mă adaptez nivelului vârstei celor care vin să admire ceasurile", spune ploieşteanca.

„Am răbdare şi îmi place să comunic cu oamenii. Le spun că lucrările de orologerie reprezintă opera unor oameni de artă şi mai ales a unor vestiţi meşteri ceasornicari, care au creat anumite stiluri. Multe dintre obiectele de aici au aparţinut unor personalităţi ale ţării noastre, iar printre vizitatori se regăsesc numeroşi ambasadori şi persoane publice", explică specialista în ghidaj.

Îi place turismul cultural

Ploieşteanca călătoreşte foarte mult şi nu pentru a se relaxa la plajă sau la schi, ci pentru a vizita diverse obiective culturale. „Îmi place turismul cultural. De exemplu, am vizitat de vreo două ori Muzeul Ceasului din Austria. Este ceva cu totul deosebit. Am reuşit să fac o comparaţie între ceea ce deţinem noi şi felul de prezentare a colecţiei şi modul în care austriecii îşi atrag vizitatorii. Cei de acolo au expuse ceasurile pe mobilier nou, într-o clădire nouă. Noi, în schimb, am aşezat instrumentele de măsurare a timpului pe mese şi în vitrine vechi, care să facă legătura între obiectele expuse şi perioada în care au fost folosite. Cred că este mai interesat la noi", explică Carmen Marinescu.

Ploieşteanca este pasionată de ceasuri şi în afara muncii sale. Îşi cumpără astfel de obiecte pentru a le folosi ca accesorii pentru ţinutele de zi cu zi. „Mi le achiziţioneaz, pentru că mi se par nişte accesorii elegante, care exprimă felul meu de a fi", susţine Carmen.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt ceasurile care vă plac cel mai mult?

Fiecare obiect expus are unicitatea lui, şi valoarea lui. Îmi plac foarte mult atât cadranele solare, ceasurile arzătoare, cu apă sau cu nisip, dar şi ceasurile mecanice „antice" şi cele moderne.

La ce trebuie să ne uităm mai întâi când privim un ceas?

Deţinem numeroase modele istorice de ceasuri bijuterie, au picturi sau gravuri pe capac deosebite, lucrate cu mult simţ artistic. Acestea sunt de admirat, dar şi mecanismele de funcţionare a lor. Acolo se vede măiestria meşterilor.

Ce-i place

Carmen iubeşte foarte mult lectura. Adoră să se plimbe în natură, departe de aglomeraţia de la oraş, şi să se întâlnească cu prietenii, în timpul liber.

Ce nu-i place

„Sunt o persoană parolistă, de aceea mă feresc de oamenii care nu-şi ţin cuvântul. În general, îmi place să stau de vorbă cu acele persoane care au aceleaşi pasiuni ca şi mine", spune Carmen.

Profil

Născută

16 septembrie 1979, la Ploieşti

Studii

Facultatea de Limbi Străine, Bucureşti

Familie

Necăsătorită

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite