Cardiologul Dumitru Predescu, cel mai iubit medic din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Dumitru Predescu petrece 15 ore, zilnic, în spital (foto Codruţa Horja)
Medicul Dumitru Predescu petrece 15 ore, zilnic, în spital (foto Codruţa Horja)

Medicul Dumitru Predescu, şeful Secţiei Cardiologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, are grijă de inimile prahovenilor de trei decenii. Este şi medic primar boli interne.

Reputația, integritatea, cursurile de specializare și, nu în ultimul rând, necondiționarea actului medical de primirea de cadouri sau bani l-au poziţionat pe cardiologul Dumitru Predescu pe primul loc în topul intitulat „Doctorii cu care Ploieștiul se mândreşte". Acesta a fost votat de mii de persoane- actuali şi foşti pacienţi, rude ale bolnavilor trataţi de acesta, colegi de breaslă, dar şi de către simpli cetăţeni care îi apreciază profesionalismul şi pasiunea pentru una dintre cele mai grele specializări din medicină-Cardiologia.

Mezinul unei familii cu nouă copii

Cel mai iubit medic din Ploieşti s-a născut în comuna Bărbăteşti, judeţul Vălcea, într-o familie numeroasă, cu nouă copii. Dumitru Predescu a fost crescut de doi părinţi simpli şi modeşti care au ştiut să-i transmită dragostea pentru aproape. I-a plăcut învăţătura  şi visa să aibă o meserie prin care să facă mult bine semenilor săi. S-a orientat către Facultatea de Medicină, pe care a urmat-o la Craiova. După absolvire, a fost stagiar la un spital din Râmnicu Vâlcea, apoi s-a specializat la Spitalul Colentina din Bucureşti, pe Interne, şi la Institutul „C.C.Iliescu", pe ecografie cardiacă.

Este cardiolog şi internist

Dumitru Predescu, şeful Secţiei Cardiologie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, are dublă specializare: este medic primar cardiolog şi medic primar de boli interne. Are competenţă în ecografie cardiacă, a urmat cursuri de management sanitar, dar şi un masterat pe probleme economice. „Profesia de cardiolog este una nobilă, frumoasă, cu elemente de duritate şi în care imprevizibilul joacă un rol important. Spun asta pentru că sunt persoane grav bolnave cu care depăşeşti imposibilul, dar şi oameni a căror evoluţie a bolii este nesatisfăcătoare. Fac ceea ce mi-am dorit în viaţă, o meserie care cere foarte mult timp, răbdare şi muncă în echipă. Fără toate acestea nimic nu ar fi posibil", susţine dr. Dumitru Predescu, care este medic în Ploieşti din 1981.

Soţia „duce casa în spate"

Ocupantul primului loc în topul intitulat „Doctorii cu care Ploieștiul se mândreşte" petrece aproape 15 ore, zilnic, la muncă, consultă peste 50 de pacienţi, pune diagnostice şi coordonează o echipă formată din cinci cardiologi, într-o secţie de spital, care este singura de profil din judeţul Prahova. „Am în mână vieţile unor oameni care au nevoie de ajutor. Norocul meu este că am alături cadre medicale competente, cu care colaborez foarte bine. Mai am un mare noroc, şi acela este soţia mea, de profesie judecător, care «duce casa în spate», şi mă înţelege atunci când petrec mult timp la serviciu. Ea este cea care păstrează echilibrul şi înţelegerea în familie", spune medicul Dumitru Predescu.

Bolile de inimă sunt cauzate şi de stres

Cardiologul trage un semnal de alarmă cu privire la bolile de inimă care îi afectează pe tot mai mulţi prahoveni. „Oamenii se îmbolnăvesc uşor, pentru că au de-a face cu stresul şi cu probleme multe şi deloc uşoare care necesită rezolvare. Viaţa este grea şi asta se vede. Sunt mult tineri cu afecţiuni cardiace. Cel mai precoce infract l-am înregistrat la un tânăr de 17 ani. Am avut şi un stop cardiac la o persoană de 102 ani, pe care am resuscitat-o", povesteşte îndrăgitul cardiolog.

Este un tip credincios şi iubitor de artă. Îi place tot ce e frumos şi face bine trupului şi spiritului- pictura, literatura, muzica populară, plimbările în natură şi hrana sănătoasă. „Fiind copil de ţăran am rămas cu tradiţia posturilor pe care le ţin cu stricteţe în fiecare an. Am mare credinţă în Dumnezeu. În singurul concediu pe care mi-l iau anual îmi place să mă detaşez de muncă. Aşadar călătoresc în ţară şi în străinătate şi fac turism cultural. Petrec timpul cu familia, cu prietenii şi cu rudele, care sunt foarte numeroase. Am mulţi nepoţi şi strănepoţi de la fraţi şi surori, şi pot spune cu mândrie că şase dintre ei sunt la rândul lor medici", susţine dr. Dumitru Predescu. Pentru viitor îşi doreşte să doteze cu aparatură performantă secţia pe care o conduce şi să devină bunic.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite