Ploieşti: Pe urmele lui Ion Luca Caragiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii au defilat pe străzile oraşului, au depus coroane în memoria dramaturgului şi au interpretat piese celebre ale lui Caragiale.

Reprezentanţii Muzeului Memorial „I.L.Caragiale” comemorează astăzi 97 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale.

Acesta s-a născut în satul Haimanale, localitate care între timp a fost denumită cu numele marelui scriilor.

Paradă pe străzile oraşului
Încă de dimineaţă, muzeografii au mers la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Ploieşti pentru a participa la o slujbă de pomenire a scriitorului.

Puţin după ora 11.00, ploieştenii au putut vedea zeci de elevi care au defilat prin centrul municipiului în cadrul unei parade a costumelor de epocă.

Şcolarii au fost premiaţi în cadrul concursurilor desfăşurate anul acesta la muzeul ploieştean. „Este foarte frumos să vezi aşa ceva pe străzile oraşului.

Am mai văzut parade de costume de epocă şi cu alte ocazii. Mă bucur foarte mult că cineva se gândeşte şi la memoria unui om care a fost de geniu, o adevărată mândrie pentru noi toţi românii”, este de părere ploieşteanca Sofia Andrei.

În centrul atenţiei
Elevii costumaţi au atras toate privirile în drumul lor spre bustul dramaturgului .

„Din 2002 am făcut această paradă, însă în fiecare an am organizat activităţi diferite. De exemplu într-un an am mers la Bucureşti, la cimitirul unde este înmormântat scriitorul, iar în alt an desfăşurat toate evenimentele la Ploieşti”, explică Nina Nicolae, şeful secţiei Muzeul Memorial „I.L.Caragiale”.

Depunere de conoane
Elevii costumaţi, împreună cu muzeografii şi autorităţile locale au depus coroane şi buchete de flori la bustul scriitorului, amplasat în faţa Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”. 

Imediat după ceremonie elevii s-au urcat în  autocare şi au plecat spre Buzău, la Biblioteca Judeţeană. Acolo, în prezenţa invitaţilor din rândul scriitorilor, a criticilor literari, istoricilor şi profesorilor ploieşteni şi nu numai, a avut loc o sesiune de alocuţiun.

Piese de teatru
La final, elevii buzoieni din trupa de teatru „Amicii” au interpretat piese semnate de marele dramaturg român.

„Semnificaţia acestei călătorii a noastre este aceea de a porni pe urmele scriitorului, iar de data aceasta am ajuns la Buzău, locul unde a trăit timp de doi ani de zile şi s-a implicat activ în viaţa socială şi culturală a acestui oraş.

Aici, la Buzău există o placă comemorativă şi am vrut să o vedem şi noi şi să intrăm în contact cu toate detaliile descrise de Caragiale în operele sale”, mai spune Nina Nicolae.

Scriitor de renume
Potrivit site-ului Wikipedia, Ion Luca Caragiale este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români, care a fost ales membru al Academiei Române post-mortem.

El a fost nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român, de origine greacă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite