Ploieşti: Canicula îi bagă în spital pe prahoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Canicula îi bagă în spital pe prahoveni
Ploieşti: Canicula îi bagă în spital pe prahoveni

Capacitatea Secţiei Cardiologie a Spitalului Judeţean a fost depăşită cu 70 de persoane. Aglomeraţie mare este şi în saloanele Secţiei Psihiatrie din cauza decompensării unor afecţiuni.

În ultimele zile, Secţia Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti a devenit mult prea neîncăpătoare pentru avalanşa de pacienţi care au necesitat supraveghere de specialitate permanentă. Nu s-au făcut mai puţin de 20 de internări pe zi şi chiar s-a ajuns şi la 28, în această dimineaţă existând aproximativ 150 de pacienţi, la o capacitate de cazare, conform purtătorului de cuvânt al SJU Ploieşti, dr. Andrei Ilinca,  de doar 80 de paturi.

Medicii au fost nevoiţi să pună paturi în plus în secţii şi să recurgă la altre metode pentru a putea face faţă situaţiei. Bolnavii stau câte doi în pat sau câte trei pe două paturi alăturate. „N-am închis un ochi toată noaptea din cauza asta, e greu”, a declarat Elisabeta Barbu, una dintre paciente.

Greu cu hipertensiunea
Căldura a condus la decompensarea unor afecţiuni cardiace şi cei mai afectaţi sunt bătrânii. Persoanele care suferă de hipertensiune, cei cu insuficienţă cardiacă, cei care au deja complicaţii au mari probleme. Situaţia celor ce suferă cu inima se complică şi din cauza nerespectării regimului alimentar şi a deshidratării.

Apar frecvent crize, bolnavii acuză ameţeli şi pot leşina chiar după un efort prelungit sau după o masă copioasă la temperaturi ridicate. „Căldura ne omoară şi ajungem în spital şi tot de cald avem parte. E greu, e foarte rău, mai ales noaptea. Stăm două în pat şi mă încing la spate foarte tare, plus că ne mai lovim”, a spus Elena Iorga, o pacientă în vârstă de 86 de ani.

Multe probleme psihice
Situaţia nu este mai bună nici la Secţia Psihiatrie, situată într-o clădire auxiliară SJU Ploieşti, cunoscută de localnici sub numele de „Fosta Maternitate”. „Avem supraaglomerare în saloane în această perioadă”, a declarat şeful secţiei, dr. Magda Călăraşu, referindu-se la cei 131 de pacienţi şi la capacitatea de 100 de paturi. Este vorba despre o înmulţire a cazurilor de etilism cronic şi a tulburărilor psihotice decompensate, în special schizofrenie.

Căldura exacerbează patologia, înregistrându-se creşteri de pacienţi şi pe fondul perioadei de lucrări agricole. Cadrele medicale ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Prahova se confruntă zilnic cu cazuri de lipotimie. Între şase şi zece intervenţii de acest gen în 24 de ore au avut loc de vineri până astăzi, persoanele respective leşinând pe stradă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite