Ploieşti: Călin Boeru a ajuns directorul maternităţii în care s-a născut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a îndrăgostit de meseria de medic ginecoloc şi, după ani de studiu şi practică, spune că e ceva magic să internezi un pacient şi să externezi doi.

„Mi-a venit ideea de a mă face ginecolog în facultate, unde am avut un asistent care acum este profesor universitar, care mi-a influenţat foarte mult stilul de gândire, în tot ce înseamnă logică, în tot ce înseamnă modul de a fi. Chiar îmi povestea peste ani că la vremea respectivă, domnia sa fiind şef de lucrări, fugea de mine prin spital, că aşa de mult îl băteam la cap. Tot în ideea asta mi-am luat lucrarea de licenţă în ginecologie”, povesteşte dr. Călin Boeru, actualul manager al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, instituţie în care, de altfel, a venit pe lume.

Şi-a ales această meserie deoarece crede că este una dintre cele mai frumoase. „Este extraordinar când internezi un pacient şi externezi măcar doi. Eu cred că este o meserie frumoasă şi prin ideea că un pacient adună în jurul lui o familie, aparţinătorii. Responsabilitatea în ginecologie sau în ostetrică este foarte mare şi orice medic obstetrician îşi dă seama că, de fapt, noi nu tratăm o pacientă, tratăm un grup. Pentru că apar la un moment dat probleme la copil, la părinţi. Cu toţi trebuie să vorbim, pe unii trebuie să-i liniştim de bucurie... E o activitate foarte complexă”, explică dr. Boeru.

Meserie dificilă
Îşi aminteşte un moment din studenţie când a lucrat prima dată cu o moaşă. Femeia respectivă avea să fie, peste ani, cea care a asistat-o pe soţia medicului la naşterea fiicei lor. Este o amintire plăcută dintr-o meserie dificilă, ce presupune responsabilitate foarte mare, aşteptări sunt foarte mari. „Trebuie să explici pacientei ce se întâmplă şi nu este uşor. Femeia nu vede ce este în interiorul organismului şi consideră că totul este bine", spune dr. Boeru.

"Dacă apare vreo problemă eşti pus în situaţia de a explica şi medical situaţia care a apărut, dar în acelaşi timp de a folosi termeni cât mai pe înţelesul tuturor, cât mai puţini brutali, ca să nu produci o traumă. Lumea nu crede că în situaţia neplăcută a unui necaz, medicul suferă foarte mult. Dar suferinţa nu trebuie să-şi pună accentul pe ce va urma. Este o meseria în care fiecare pacient trebuie să fie privit ca o etapă, niciodată activitatea nu trebuie să fie influenţată de ce s-a întâmplat”, explică directorul.

Bănuţul norocos
Şi ca în orice meserie, e nevoie şi de un dram de noroc, pe care, de ce nu, îl poate atrage talismanul norocos. „Eu nu pot spune neapărat că sunt superstiţios, dar am un talisman de care de foarte multă vreme nu mă despart. Este vorba despre o monedă de 1 dolar, din argint. Nu mă despart niciodată de ea. Dacă plec de acasă şi simt că nu o am, mă întorc”, spune Călin Boeru. 


profil
NĂSCUT
9 ianuarie 1968 Ploieşti

EDUCAŢIE
Facultatea de Medicină Iaşi

EXPERIENŢĂ
Medic ginecolog din 1994

FAMILIE
Căsătorit, are o fetiţă

Întrebări şi răspunsuri
De ce are nevoie un medic pentru a fi unul bun?
Trebuie în primul rând să stăpânească meseria, asta este foarte clar. Apoi, trebuie să înveţe în continuare. Medicina este o meserie în care nu poţi să spui decât când începi să înveţi. Trebuie să ai tact cu pacienţii, să ai spirit de comunicare şi spirit de lucru în echipă.

Care sunt cele mai plăcute momente în meserie?
Orice veste bună pe care o dai familiei este un moment plăcut, orice întâlnire cu un tată fericit este un moment plăcut. Ca bărbat, eu cred că ar trebui regândită şi situaţia taţilor. I-am văzut, de câteva ori, în situaţii simpatice, de o exuberanţă de camera ascunsă.

Ce-i place
Mă relaxez foarte mult făcând mâncare. Îmi place foarte mult ordinea, deşi nu ştiu dacă e foarte bine, şi îmi place sportul. Am sărit gardul la fotbal la Petrolul, la patinoar la hochei, am făcut handbal... 

Ce nu-i place
Nu-mi place falsitatea oamenilor, nu-mi plac vorbele spuse pe la spate şi tot ce ţine de un caracter fals. Eu cred că totul poate fi modelat, dar caracterul mai greu. Şi nu îmi place minciuna

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite