Ploieşti: Căldura îi chinuie pe vârstnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canicula face primele victime în rândul ploieştenilor. În ultimele două zile, patru pensionari au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au leşinat pe stradă din cauza căldurii.

Pentru că au stat prea mult afară, în soare, la o temperatură de peste 33 de grade Celsius, patru vârstnici au fost transportaţi cu ambulanţele pentru îngrijiri medicale la Unitatea de Primiri Urgenţe, din cadrul Spitalului Judeţean din Ploieşti.

Acestea sunt primele cazuri de lipotimii înregistrate, în această vară, în municipiu. “Ne bucuram că până acum nu am avut de-a face cu efectele caniculei şi nu aveam cazuri de acest gen. Se pare însă că ne-am înşelat şi deja au început să apară persoane care au neglijat sfaturile medicilor şi au ieşit, din case, la orele de vârf, în căldură”, a spus medicul Violeta Tănase, din cadrul UPU Ploieşti.

Ieri, din cauza caniculei, două femei de peste 60 de ani cărora le-a venit rău pe stradă în timp ce se îndreptau spre piaţă, la cumpărături, şi un conducător auto care se afla în trafic au ajuns la spital. 

“Până acum nu aveam probleme, rezistam şi pe căldură şi pe frig. Acum vroiam să merg să cumpăr câte ceva şi am simţit că nu mai am aer în piept. M-am sprijinit de un copac că altfel cădeam de tot. Trecătorii au sunat la salvare”, a spus Maria, o pensionară în vârstă de 65 de ani, una dintre primele victime ale caniculei.

Cresc solicitările la 112
Din cauza temperaturilor ridicate, Serviciul de Ambulanţă din Ploieşti este asaltat de solicitări în ultimele zile. Potrivit medicilor, predomină hipertensiunile, tulburările de ritm şi cele psihice - decompensate, precum şi sincopele calorice.

 “Avem o medie de 350 de solicitări, zilnic.  A crescut numărul intervenţiilor, dar încă nu este îngrijorător. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Ploieşti şi în partea de sud a judeţului”, a declarat medicul Daniel Nicolae, directorul Serviciului de Ambulanţă Prahova.

Aglomeraţie şi la medicii de familie
Şi medicii de familie au mai mult de consultat în această perioadă. “Avem cu până la 30% mai mulţi pacienţi, dintre asiguraţii noştri. Bine ar fi să nu iasă din case din afară este foarte cald, în special bolnavii cardiovasculari. Trebuie să stea la umbră, la răcoare, altfel li se agravează boala”, susţine Simona Shnelbach, medic de familie.

“Am venit să mi se ia tensiunea, că mă doare capul şi mă simt fără putere. E cald afară, însă e tare cald şi în apartament”, a spus o bătrână, în timp ce aştepta să intre la consultaţie. Medicii îi sfătuiesc în special pe bolnavii cronici să evite să stea în soare atunci când termometrele depăşesc valoarea de 30 de grade Celsius.

Sfaturi anticaniculă
“Ar fi bine să consume cât mai multe lichide, apă plată, sucuri naturale. Totodată este bine să mănânce alimente uşoare, fără grăsimi şi sare multă. Pălăria de soare este obligatoriu de purtat la persoanele de vârsta a treia”, a precizat medicul Simona Schnelbach.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite