Ploieşti: Pensionarii trec criza ajutaţi de CAR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele de zi cu zi, bolile de care suferă şi care necesită tratamente costisitoare, dar şi datoriile la utilităţi îi determină pe din ce în ce mai mulţi vârstnici să ceară împrumuturi mari la Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari din Ploieşti.

Zilnic, holurile Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensionari, situată pe strada Maramureş, sunt aglomerate de sute de persoane de vârsta a treia pentru care împrumutul reprezintă singura soluţie pentru a avea o viaţă mai liniştită.

Şi ca să fie siguri că vor prinde un loc la cele 13 ghişee pentru a ridica banii mult doriţi, pensionarii vin în fiecare zi înaintea deschiderii programului cu publicul şi se aşează cuminţi pe băncile aflate în curtea instituţiei.

Unii  au probleme de sănătate, iar pensiile mici nu le ajung pentru medicamente, alţii vor să-şi ajute financiar copiii şi nepoţii, însă cei mai mulţi vor bani pentru plata datoriilor la întreţinere şi pentru reparaţiile curente la blocuri sau la case. Şi, de când a venit toamna, a apărut o nouă categorie de pensionari care vor bani cu împrumut.

Este vorba despre cei care vor să-şi facă proviziile pentru anotimpul rece, cu zarzavaturi la conserve, murături şi gemuri. “Am venit să cer 2000 de lei. Nici măcar nu o să apuc să mă uit la ei, pentru că îi voi da cum ajung acasă. Am de plătit mâna de lucru pentru reparaţia acoperişului. E bine că măcar am de unde să iau, la bancă nici nu se uită la noi”, a spus Elena Galai, o ploieşteancă în vârstă de 67 de ani.

Au nevoie de giranţi
Nu toţi vârstnicii pleacă cu mai mulţi bani în buzunare după ce trec pe la CAR. Procedura de acordare a banilor este destul de greoaie şi îi pune în dificultate pe mulţi dintre ei. Pensionarii  pot lua de trei ori suma depusă, însă nu mai mult de 7000 de lei.

Cei care vor peste 2000 de lei, trebuie să aibă o pensie de cel puţin 500 de lei şi să fie giraţi de o persoană, în unele cazuri chiar de către două, de preferinţă salariaţi. “Avem zilnic până la 50 de persoane cărora le dăm împrumut. Acestea trebuie să restituie banii în cel mult 24 de rate lunare. Cei mai mulţi vor sume cuprinse între 2000 şi 3000 de lei, sunt însă şi unii care vor până la limita de 7000”, a declarat Mădălina Turcu, director executive la CAR-ul pensionarilor.

Program de lucru
Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari, situată pe strada Maramureş, are 36 de filale în tot judeţul. În municipiu sunt înscrişi peste 24.000 de pensionari. Programul de lucru cu publicul este zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 -12.30.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite