Ploieşti: Tabăra de la Buşteni a atras 100 de tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabăra Naţională, oferită gratuit de Ministerul Tineretului şi Sportului, este punctul de atracţie al acestei vacanţe de vară.

În vila „Şoimul” din Buşteni, care aparţine Direcţiei Judeţene pentru Tineret (DJT) Prahova, 100 de tineri din întreaga ţară au fost cazaţi, în urmă cu trei zile, în cadrul celei de-a doua ediţii a taberei naţionale tematice organizate în această locaţie. „Avem participanţi din Alba, Argeş, Brăila, Braşov, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Prahova şi Bucureşti.

Tinerii au fost selectaţi pe baza unui formular de participare însoţit de un eseu legat de conceptul de activităţi al taberei. Iniţial au fost 103 cereri pentru această tabără, dar în final au rămas 100, unii dintre ei fiind la a doua participare”, explică directorul DJT Prahova, Ciprian Oprică.

Potrivit acestuia, toate fondurile necesare pentru cazarea, mesele şi programele tematice ale aceste tabere sunt acoperite integral de Ministerul Tineretului şi Sportului. La nivel naţional anul acesta sunt organizate douăsprezece astfel de tabere naţionale gratuite cu tematică.

Concurs de orientare turistică
Din prima zi în care au ajuns la Buşteni, copiii au luat lecţii de orientare turistică. Ieri după-amiază, tinerii au participat la un concurs de orientare, organizat pe echipe. „Traseul pe care îl au de făcut în cadrul concursului este la prima vedere, însă ei sunt familiarizaţi cu zona, pentru că aici am făcut şi antrenamente. La fiecare reper găsit au de rezolvat câte o problemă, unele fiind capcane. Cea mai dificilă probă este la reperul doi, unde au de numărat 51 de steluţe”, explică organizatorul concursului, Constantin Puşcaşu.

Tinerii au fost foarte receptivi şi dându-şi tot interesul pentru a avea rezultate cât mai bune. „Ca orice echipă ne dorim să câştigăm dar şi să ne distrăm şi să învăţăm lucruri noi. Avem o echipă foarte bună, ne-am făcut-o încă din gară, de când ne-am cunoscut. Suntem din Bucureşti, Ilfov, Brăila, Botoşani şi Braşov, ne ştim de trei zile dar ne cunoaştem foarte bine şi de aceea am putut împărţi sarcinile în cadrul acestui concurs”, explică Gabriel Ivănică, de 17 ani, din Bucureşti, component al echipei „Melcii Furtunoşi”.

Incidente neprevăzute
Probele concursului de orientare turistică au dat bătăi de cap concurenţilor, foarte mulţi dintre ei murdărindu-şi hainele cu noroi în încercarea de a scoate un timp cât mai bun. „Am numărat prima dată 51 de stele şi am vrut să le mai număr o dată, m-am dus la reper dar acolo era o groapă cu noroi şi cu plante deasupra în care am intrat fără să vreau şi mi-au rămas teneşii în noroi. I-am recuperat mai târziu şi am mers desculţă să număr stelele”, spune eleva Roxana Tabacu, din echipa „Eagles”.

Pentru rezultate foarte bune, unii dintre concurenţi şi-au gândit în detaliu modalităţile de a-şi duce la bun sfârşit probele, mai ales că printre participanţi s-au numărat zeci de olimpici naţionali şi chiar internaţionali. „Am participat la un concurs internaţional de astronomie şi am obţinut pe echipe menţiune, am participat la Concursul „Aliente” în 2008, organizat de un ONG din Cehia în cadrul unei activităţi NATO şi am concurat şi la Olimpiada Naţională de Astronomie. Nu am mai fost la Buşteni, este o zonă extraordinară şi chiar dacă am venit singur până aici, mă bucur foarte mult”, spune George Cristian Potrivitu, de 17 ani, din Târgu Neamţ.

Trofee şi cupe
Marţi, în ultima zi de tabără, toţi cei 100 de elevi vor primi din partea organizatorilor diplome de participare dar şi un DVD cu pozele lor şi un film realizat în timpul celor şapte zile petrecute în tabără, iar cei care au obţinut rezultate foarte bune vor fi recompensaţi cu trofee şi cupe. Până la final, tinerii se vor mai întrece în concursuri de orientare turistică individual, construit adăposturi în pădure şi bărcuţe, realizat cuibare şi de dans. Distracţie se va încheia cu tradiţionalul foc de tabără.


Coca Ştefănescu, administrator Şcoala 36, Craiova
„Aici sunt oameni potriviţi la locul potrivit, care respectă programul taberei întocmai, aşa că nu am avut timp să ne plictisim deloc”.

Ionuţ Cazacu, elev, Bucureşti
„Ne distrăm, colectivul echipei este foarte bun şi am fost plăcut impresionat de cazare, de masă dar şi de program, care este foarte respectat”.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite