Botezul cailor, în satul prahovean Pietroșani FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, de Bobotează, sătenii din Pietroșani, comuna Puchenii Mari, își botează caii, pentru ca animalele să fie bune de muncă și sănătoase tot anul. Început ca o tradiție locală, evenimentul adună curioși, dar și participanți la întrecerea tradițională cu armăsarii, din toate comunele din jur.

Obiceiul constă în botezarea de către preotul satului Pietroșani a cailor, după slujba de Bobotează. Împodobiți cu ciucuri și funde roșii, caii fac o adevărată paradă de forță și frumusețe și sunt motiv de mândrie și invidie pentru stăpânii acestora.

După botezul cailor, considerat benefic de către localnici pentru animalele ce vor servi la activităţile agricole din an, are loc o întrecere pentru a desemna cel mai bun cal şi călăreţ. Dacă până în anii trecuţi la sărbătoare erau prezenţi cetăţeni din Pietrosani şi din comună, acum, participarea este numeroasă, strângând pretendenţi la titlul de cel mai bun echipaj şi din comunele învecinate. Premiul I i-a adus câștigătorului 300 de lei.

Anul acesta, în premieră, la Pietroșani s-a desfășurat și o probă de tracțiune a unui buștean.

image

Click pe imagini pentru o fotogalerie de la botezul cailor

Fotografii Virgil Popescu

O astfel de tradiție datează de pe la 1900 și este un obicei specific satelor din Muntenia, Oltenia și Dobrogea. Pentru că este un ajutor de nelipsit în gospodărie și la muncile câmpului, calul este botezat la propriu de către preoți și astfel este purificat. Totodată, grajdurile sunt afumate pentru îndepărtarea duhurilor rele din preajma animalelor.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite