Ploieşti: Lucrările de la „Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul” aşteaptă finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza crizei, sponsorii nu au mai finanţat lucrările, iar termenul de finalizare programat iniţial pentru luna septembrie a acestui an este amânat pentru anul 2012.

Şi anul acesta, de Crăciun, enoriaşii care vor merge la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Ploieşti vor fi nevoiţi să asculte slujba stând în frig, afară. Şi asta deoarece lucrările de consolidare şi extindere ale celui mai important lăcaş de cult din oraşul nostru nu vor fi finalizate, deşi recepţia lucrării era programată în luna septembrie. Începute în anul 2006, lucrările par să stagneze din cauza lipsei banilor, iar pe şantierul de lucru, ieri, la ora prânzului nu se vedea niciun muncitor.

„Sponsorii Catedralei, din cauza crizei, au avut probleme cu finanţarea şi pentru că e cea mai importantă clădire fiind legată şi de Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, Consiliul a aprobat finanţarea până la terminarea lucrărilor”, ne-a declarat  preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Anul acesta, administraţia judeţeană a alocat 300.000 lei, urmând ca, în fiecare an, până se vor finaliza lucrările să contribuie financiar cu câte 100.000 lei pe lună.

„Anul acesta, ne-am hotărât să sprijinim Catedrala cu fondurile necesare, astfel încât în jurul anului 2012 să poată fi adusă în stadiul de picturi interioare. Vom mai aloca 100.000 lei în decembrie pentru punerea în siguranţă a acoperişului, după care anul viitor, pe graficul de execuţie vom aloca, lunar, în jur de 100.000 lei, astfel încât partea principală a structurii de rezistenţă şi tencuielile să poată fi executate”, a mai precizat Mircea Cosma.

S-au cheltuit peste două milioane de euro
Până în prezent, la Catedrală s-au efectuat lucrările de structură şi urmează să se facă lucrări de finisaje primare în interior şi tencuieli armate, după cum a precizat directorul societăţii care prestează lucrarea, Eduard Iosif. „Dacă există sursă de finanţare bineînţeles că o să facem acoperişul şi învelitoarea. Fondurile alocate până acum depăşesc cu mult două milioane de euro”, este de părere Eduard Iosif.

Deşi nimeni nu ştie care este valoarea proiectului, reprezentanţii administraţiei judeţene consideră că pentru finalizarea lucrărilor, mai sunt necesare patru milioane de euro.
Catedrala a fost construită între anii 1923-1937, arhitectul lucrării fiind Toma T. Socolescu, iar motivele arhitecturale sunt de natură religios-tradiţională.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite