Ploieşti: Bombe alimentare în magazinele din municipiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii pentru Protectia Consumatorilor au oprit ieri, de la comercializare, sute de kilograme de carne, în urma controalelor efectuate în  magazinele din incinta Halelor Centrale din Ploieşti. Mai mai mult de jumătate dintre operatorii economici verificaţi nu respectau condiţiile de depozitare impuse de producători.

Un magazin cu produse de alimentaţie publică a fost închis, sute de kilograme de carne şi produse de carne au fost retrase de la comercializare şi cinci agenţi economici au primit amenzi usturătoare pentru că au depozitat marfa, spre vânzare, în condiţii improprii.

Acesta este bilanţul unui amplu control desfăşurat ieri, în incinta Halelor Centrale din Ploieşti, de către  inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Prahova, în frunte cu Bogdan Pandelică - preşedintele ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor).

„Acţiunea face parte dintr-un amplă campanie, la nivel naţional, prin care se încearcă identificarea problemelor cu care se confruntă consumatorii, şi pentru a monitoriza operatorii economici. Unii dintre ei au pus mai presus de sănătatea clienţilor dorinţa de a obţine un profit din vânzarea produselor”, a declarat preşedintele ANPC.

Comercializate la căldură
La cei mai mulţi dintre operatorii economici verificaţi de inspectorii OPC au fost identificate o serie de nereguli la vânzarea de carne de pui, de vită şi de porc.

Unele produse perisabile, proaspăt tăiate, au fost expuse în vitrine, la o temperatură cu mult mai scăzută decât prevăd normele în domeniu. În plus, unele unităţi au fost amendate pentru că nu aveau apă rece sau caldă sau pentru că butucul pentru tranşat carnea artăta deplorabil, plin de mizerie şi de aşchii de lemn.

„E normal să arate aşa, nu ştiam că trebuie să fie neted. Păi cum să tăiem carnea fără să se înfigă cuţitul în lemn, că doar pentru asta se taie pe butuc. Ne-au pus să-l schimbăm. O să ne conformăm, nu avem ce să facem”, a spus Marian Dumitru, unul din  comercianţii din Halele Centrale amandat de inspectorii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor.

Peşte la 14 grade
Nereguli au fost depistate şi la comercializarea peştilor congelaţi sau a celor proaspeţi.

„Am găsit hering congelat în vitrine la 18 grade, deşi pe ambalaj era specificată temperatura de  cel mult 4,3 grade. O diferenţă de 14 grade care poate duce la alterarea produsului. Asta înseamnă că cei care cumpără se pot îmbolnăvi”, a explicat Alexandru Cârdei, inspector în cadrul OJPC Prahova.

Sfaturi pentru consumatori
Odata cu creşterea temperaturilor, cazurile de alimente alterate scoase la vânzare s-au înmulţit, motiv pentru care inspectorii OPC atrag atenţia consumatorilor să fie mult mai atenţi atunci când vor să cumpere carne sau produse din carne, peşte, lactate, fructe şi legume.

Cumpărătorii sunt sfatuiti să citească cu atenţie etichetele lipite pe ambalajele alimentelor, să se uite la termenul de garanţie şi la temperaturile de depozitare.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite