Bolnavii din Ploieşti, “răpuşi” de compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploieştenii bolnavi cronic vor suporta costuri mult mai mari pentru medicamentele prescrise de specialişti, dacă nu vor ţine cont de noile  reglementări în materie de acordare a compensatelor stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin care se decontează doar cele mai ieftine tratamente. 

De astăzi a intrat în vigoare noul plan de compensare impus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin care bolnavii cronic vor putea beneficia în continuare de tratamente gratuite, însă doar de cele cu preţul cel mai mic de pe piaţă. De exemplu, dacă vor să ia aceleaşi pastile prescrise de specialist luna trecută, cardiacii vor trebui să scoată din buzunare chiar şi de cinci ori mai mult ca până acum. Şi asta pentru că, mai nou, CNAS decontează cel mai ieftin medicament din aceeaşi clasă terapeutică.

"Eu le trec pe reţete denumirea substanţei active şi nu denumirea medicamentului. Însă mulţi vin cu scrisori medicale de la specialişti cu o anumită schemă de tratament, unde sunt trecute denumirile, şi refuză să ia altceva în loc. Ei bine, aceştia vor plăti mai mult", a precizat dr. Simona Schnelbach, medic de familie.

Aceasta este de părere că sistemul de acordare a compensatelor este unul defectuos, mai ales că ,spune ea, unii bolnavi nu tolerează orice fel de medicament.

"Chiar dacă are aceeaşi subtanţă activă, medicamentul cel mai ieftin se poate dovedi a fi nu foarte bun. Unele persoane se plâng că nu au acelaşi efect sau că nu se simt bine după ce le iau. Atunci eu sunt nevoită să le prescriu o altă doză pentru a avea acelaşi rezultat, pentru că sunt pastile depăşite ca efect terapeutic", a mai explicat medicul de familie.

Nu se eliberează medicamente pentru cronici

Bolnavii cronic din Ploieşti care au mers astăzi la farmacii au avut parte de o surpriză. În multe astfel de unităţi nu se pot elibera medicamente  pentru că noul sistem de modificare a listei C1 nu a fost însă implementat.

"Nu ştim care este lista, noi primim online reactualizarea ei. Cred că o să dureze una sau două zile până o să avem preţurile, aşa că suntem nevoiţi să-i trimitem acasă pe pacienţi până ştim exact cum se face calculul. O să procedăm ca înainte. Ca să nu avem probleme, noi le spunem cât costă în parte fiecare medicament, care se decontează şi îi punem să scrie pe spatele reţetei că au fost de acord cu cea mai ieftină formulă, dacă este cazul. Aşa şi noi avem acoperire" a spus Diana Iorga, farmacist de profesie.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite