Povara litigiilor apasă Hipodromul Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul hipodrom de trap din ţară este din nou blocat din cauza proceselor. Două litigii ţin pe loc un proiect de modernizare care ar fi putut resuscita obiectivul

Bogata istorie a Hipodromului Ploieşti, unic în ţară, a fost aproape dată uitării în ultimii ani, din cauza litigiilor constante care au blocat complet activitatea. După trei ani de pauză, cursele s-au reluat în toamna lui 2010, însă încercarea autorităţilor de a-i reda hipodromului gloria de odinioară se loveşte, din nou, de probleme juridice.

186 de milioane de lei a alocat Primăria pentru modernizarea bazei

În momentul de faţă, pe rolul instanţelor de judecată se află două procese care vizează acest obiectiv. De această dată, spre deosebire de perioada 2007-2010, cursele nu mai sunt sistate. Rezolvarea la problema esenţială, aceea a infrastructurii, este, însă, blocată. Pentru că n-a mai văzut nicio investiţie de ani buni, tribuna principală este într-o avansată stare de degradare. Accesul spectatorilor a fost interzis aici, întrucât construcţia reprezintă un real pericol. De asemenea, pista şi grajdurile au şi ele nevoie urgentă de modernizare.

„Sperăm să se rezolve cât mai repede, pentru a putea iniţia lucrările de modernizare pe care ni le-am propus", Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului

În această toamnă, consilierii locali au votat un amplu proiect de modernizare, care prevede realizarea unui centru hipic la standarde europene. Din cauza celor două procese, orice demers e ţinut pe loc.

Definitiv şi nu prea

După ce, în 2010, au reintrat în posesia obiectivului, reprezentanţii Primăriei Ploieşti au aflat, recent, că fostul concesionar a atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sentinţa executorie. „Este vorba de o contestaţie în anulare din câte am înţeles, o procedură extraordinară. Avem încredere că nu vor avea câştig de cauză, ţinând cont şi de primele sentinţe. Sperăm să se rezolve cât mai repede, pentru a putea iniţia lucrările de modernizare pe care ni le-am propus", ne-a declarat Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului. Litigiul cu italienii de la Ippodromi & Citta se încheiase în decembrie 2009, când Curtea de Apel Ploieşti a decis că societatea nu-şi îndeplinise obligaţiile din contractul de concesiune. După încă un an de beţe în roate venite din ambele tabere, italienii au fost evacuaţi.

Cel de-al doilea litigiu vizează tot un contract cu scandal. Procesul a fost intentat de Primărie, la Judecătoria Ploieşti, în data de 30 noiembrie, împotriva societăţii ROOL şi a Regiei Naţionale a Pădurilor. Administraţia locală consideră că ambele părţi, care ţin cai în grajdurile de aici, şi-au neglijat obligaţiile privind întreţinerea spaţiilor primite. „Este un contract pe un hectar de teren. Obligaţia lor era să refacă grajdurile. Putem vedea cu toţii în ce stadiu se află. Am încercat să reziliem pe cale amiabilă acest act, care n-are legătură cu interesele ploieştenilor", mai spune Andrei Volosevici. Primul termen e la începutul lui februarie 2012.

Proiect de 186 de milioane

Proiectul aprobat recent de aleşii locali prevede executarea unor lucrări de modernizare în valoare totală de 186 de milioane de lei, în două etape. Baza hipică va avea o pistă de trap şi una de galop, proiectate să reziste la temperaturi de până la minus 17 grade Celsius, grajduri pentru 150 de cai, parcări, spaţii comerciale, heliport, centru de echitaţie, boxe pentru cai şi ponei, spaţii pentru pariuri, dar şi mai multe restaurante, pentru public şi VIP-uri. Capacitatea tribunei principale va fi de 1.200 de locuri. Centrul hipic ar putea găzdui competiţii naţionale şi internaţionale.

Istoric

Ploieştiul a găzduit primele curse importante imediat după demolarea hipodromului din Bucureşti, în 1960. Din 1961, derby-ul de trap s-a desfăşurat aici. Contractul de concesiune cu italienii a fost atribuit în 2004, însă în mai 2006 activitatea a fost complet sistată. Lansat în 1924 şi desfăşurat fără întrerupere chiar şi în anii celui de-al Doilea Război Mondial, derby-ul de trap nu s-a mai ţinut decât abia în 2010.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite