Big Brother, în funcţiune în şcolile din Ploieşti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginile sunt monitorizate şi stocate la Poliţia Locală timp de o lună. Foto Alex Policală
Imaginile sunt monitorizate şi stocate la Poliţia Locală timp de o lună. Foto Alex Policală

Elevii scandalagii din Ploieşti ar trebui să se gândească de două ori înainte de a se da în spectacol, deoarece au toate şansele să ajungă „vedete" la Poliţie, datorită camerelor video montate în unităţile de învăţământ.

Ca să scape de stresul că sunt urmăriţi, unii elevi, în special de la şcolile situate în zonele rău-famate ale Ploieştiului, au distrus o parte din camerele instalate în unităţile de învăţământ. Altele au fost defectate de neatenţia muncitorilor care au executat lucrări de reparaţii în aceste instituţii.

Astfel din cele 300 de camere, şi aşa insuficiente pentru cele peste 90 de şcoli şi grădiniţe din Ploieşti, cam 250 sunt funcţionale. Deşi au fost cumpărate de Primărie din 2009, instalarea şi utilizarea lor au dat rateuri încă din start. Dacă în primul an 70% dintre camere nu erau conectate la sistem, în 2010, abia jumătate din ele au fost puse în funcţiune.

Camere din fondurile părinţilor

Între timp, pentru că violenţa în şcoli, dar şi numărul chiulangiilor erau fenomene care prindeau teren, în unele şcoli profesorii au apelat la ajutorul părinţilor pentru a instala un sistem de monitorizare video. Una dintre aceste unităţi este şi Colegiul Naţional „I. L. Caragiale", unde achiziţionarea de aparatură web a fost asigurată din fondurile strânse de la părinţi, în urmă cu trei ani. Aici sunt funcţionale 40 de camere, dintre care 36 ale şcolii, iar patru aparţin Primăriei, instalate atât în incinta, cât şi în exteriorul instituţiei. „Părinţii au fost foarte receptivi, au aprobat imediat propunerea. Aşa au garanţia că-şi pot urmări copiii, ţinând cont că nu pot fi toată ziua la şcoală. Conflicte majore nu s-au înregistrat la noi în liceu, mai există altercaţii între elevi, dar minore. Sigur că şi aceste camera au rolul lor, sunt oarecum un factor de constrângere, elevii ştiind că sunt urmăriţi în permanenţă", ne-a declarat Petre Năchilă, directorul Colegiului „I. L. Caragiale" din Ploieşti.

În funcţie de natura conflictelor, elevii riscă de la avertisment până la exmatriculare, iar imaginile surprinse de camerele web sunt un factor important în luarea deciziei de către conducerea instituţiei unde au fost înregistrate astfel de evenimente.

Puţine, dar utile

După ce părinţii şi profesorii au făcut primul pas, anul acesta şi Primăria Ploieşti a reuşit să monteze toate dispozitivele funcţionale. Imaginile sunt monitorizate de Poliţia Locală, sunt stocate 30 de zile, iar în cazul unor incidente sunt raportate imediat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. „Aceste camere, care sunt în medie de trei cam la fiecare şcoală din Ploieşti, acoperă perimetrul şcolii şi curţii. Este drept că în anumite zone ar fi nevoie de mai multe, dar deocamdată bugetul nu ne permite. Şi-au demonstrate în timp utilitatea, am avut solicitări şi de la şcoli şi de la poliţie pentru vizionarea unor imagini în soluţionarea unor conflicte sau chiar prinderea unor hoţi", ne-a declarat Anca Grigore, şeful Serviciului Informatic din cadrul Primăriei Ploieşti.

Probleme cu aceste dispositive sunt şi în prezent, cele mai dese ţinând de lipsa conexiunilor, de nealimentarea cu energie electrică a unităţii de învăţământ, fie de ruperea unor cabluri din neatenţie. Camerele sunt funcţionale chiar şi pe durata vacanţelor, fiind dezafectate doar acolo unde sunt executate lucrări de reparaţii, după cum ne-a precizat şefa Serviciului Informatic.

Precedente periculoase

În 2010, două fete din şcoala „Nicolae Simache" s-au bătut pentru un penar, iar un copil a fost agresat lângă curtea şcolii de alţi doi adolescenţi, chemaţi de o colegă a victimei. În acelaşi an, în decurs de o săptămână, doi liceeni de la Grupul Şcolar „Sfântul Apostol Andrei" din Ploieşti au ajuns la spital, după ce au fost „pedepsiţi" de colegi de-ai lor şi de persoane străine, care au pătruns nestingherite în incinta şcolilor şi care au folosit sprayuri lacrimogene.

Bătăuşii au fost înregistraţi de camerele web din şcoli. În cazul ultimului exemplu, pe fir au intrat şi poliţiştii, care le-au întocmit tinerilor dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite