Ploieşti: Cărţile de la Biblioteca Judeţeană “Nicolae Iorga” ar putea fi accesibile on-line

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Cărţile de la Biblioteca Judeţeană “Nicolae Iorga” ar putea fi accesibile on-line
Ploieşti: Cărţile de la Biblioteca Judeţeană “Nicolae Iorga” ar putea fi accesibile on-line

Un proiect în acest sens va fi depus zilele următoare pentru finanţare europeană, valoarea acestuia fiind de 6.514.851,35 lei.

Săptămâna aceasta, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Nicolae Iorga” vor depune un proiect de modernizare a instituţiei culturale, dar şi a celorlalte biblioteci din jude, în vederea obţinerii unor fonduri europene.

Concret, prin intermediul proiectului “Sistem integrat pentru reţeaua judeţeană de biblioteci publice din judeţul Prahova”, biblioteca va pune la dispoziţia cititorilor volume digitalizate. “Pentru fondul documentar de carte rară, publicaţiile vechi vor fi digitalizate, astfel încât cititorii să poată avea acces mai uşor la acestea. De asemenea, anumite cărţi care nu intră sub incidenţa drepturilor de autor şi care le sunt necesare în special elevilor la şcoală vor fi disponibile în format on-line”, ne-a declarat Mihaela Sandu, şef al Serviciului de Prelucrare Computerizată al bibliotecii.

Conform proiectului, prin intermediul unui program performant, oricine va avea posibilitatea să acceseze de acasă baza de date a bibliotecii şi chiar să facă o rezervare a unei cărţi pentru sala de lectură sau pentru împrumut. Proiectul include şi 88 de biblioteci comunale şi orăşeneşti din Prahova care vor beneficia de linie directă cu biblioteca judeţeană şi de acces la internet. Acestea vor fi dotate şi cu câte un calculator, o imprimantă laser color, scaner, aparat foto şi o cameră web.

Şapte infochioşcuri vor fi amplasate în judeţ
Proiectul prevede şi amplasarea a şapte infochioşcuri cu informaţii utile despre Biblioteca “Nicolae Iorga” şi despre baza de date a acesteia. Patru dintre acestea vor fi amplasate în diverse locaţii din Ploieşti, şi câte unul în Câmpina, Sinaia şi Vălenii de Munte.

Proiectul are o valoare totală de 6.514.851,35 lei, iar durata de implementare a acestuia este de doi ani. Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” va asigura co-finanţarea proiectului în sumă de 109.493,30 lei, care reprezintă 2% din valoarea eligibilă a acestuia, precum şi plata TVA în sumă de 1.040.186,35 lei, aceasta din urmă recuperându-se ulterior în conformitate cu legislaţia în vigoare. Acesşti bani care vor fi asiguraţi din bugetul judeţului.

Scopul proiectului este creşterea numărului de utilizatori prin facilitarea accesului la serviciile oferite şi extinderea utilizării tehnologiei informaţionale de către biblioteci.

În prezent, fondul de carte al Bibliotecii “Nicolae Iorga” este alcătuit din aproximativ 600.000 de volume. Lunar, 6.429 de cititori trec pragul bibliotecii, numărul acestora fiind mai ridicat în cursul săptămânii, spre deosebire de weekend.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite