Balastierele îneacă în praf comunele din jurul Ploieştiului FOTOGALERIE
0
Oamenii care locuiesc în mai multe comune din jurul Ploieştiului se confruntă cu grave probleme din cauza exploatărilor ilegale de pietriş
Zeci de balastiere funcţionează în judeţul Prahova, multe dintre ele pe cursul râurilor Teleajen sau Prahova, în comunele din sud-vestul Ploieştiului. O mare concentraţie este în zona Târgşor-Strejnic-Stănceşti. Nisipul şi pietrişul scoase de aici ajung fie la şantierele autostrăzii, fie la diverse staţii de betoane din apropiere. Avantajele acestei zone ţin de structura stratului de pământ, unul foarte subţire, dar şi de poziţionarea la câţiva kilometri de Ploieşti, între DN 1A şi DN 72.
„De-abia mai respirăm, din cauza prafului. Recoltele ni le-a făcut albe", Marian Ioniţă, localnic din Stănceşti

Click pe imagini pentru galeria foto
Şansa unor profituri uriaşe pentru exploatatorii din zonă, ascunşi pe vreun câmp izolat sau în spatele lizierei, se traduce pentru localnici numai prin probleme: pereţi zguduiţi de maşinile de mare tonaj care transportă pietrişul, culturi agricole compromise din cauza norilor de praf sau resurse din pânza freatică poluate din cauza exploatărilor. În comuna Târgşoru Vechi, mai multe zone de case sunt acoperite aproape permanent de un strat albicios de praf. Oamenii din satul Stănceşti au căzut la înţelegere cu şoferii de camioane, acum câteva luni, aceştia acceptând să nu mai circule prin centrul localităţii. Puţin se aşteptau localnicii să vadă că, la câteva zile, camionagii au început să treacă direct pe câmp, „tăind" scurtături prin culturile lor agricole.

Localnicii din Stănceşti le-au cerut camionagiililor să nu mai treacă prin centrul satului
„Mi-au trecut peste terenul cu porumb şi trifoi. Drumul s-a bătătorit de tot din cauza camioanelor, nu mai am ce să plantez acolo. Ne omoară aceste firme! Se ridică praful de ne acoperă. Totul vine în ochii tăi, am fost pe câmp şi ne-am întors albi de praf. E un trafic puternic, du-du-du-du, ne dărâmă casele!", s-a plâns Ioana Manoloiu, o bătrână din Stănceşti. „Ne rupe praful care se ridică, mai ales vara! Recoltele ni le-a făcut albe, n-am cum să le dau animalelor trifoi care s-a făcut alb din cauza prafului depus. De-abia mai respirăm, din cauza prafului şi a unei gropi de gunoi care a apărut de câteva luni în zonă. Copiii se îmbolnăvesc din cauza mirosului", s-a plâns şi Marian Ioniţă, un alt localnic. „Am ajuns să simt, seara, praful pe buze. Probabil aşa ies minerii din galerii, cu plămânii plini. Dacă las apa din fântână două zile, să se decanteze, se cunoaşte un strat de nisip fin, cam de un deget, pe fundul găleţii", ne-a mărturisit şi Ion Manole, din Târgoşru Vechi. În Ariceştii Rahtivani, o balastieră a ajuns la câţiva metri de casele oamenilor.
Sacrificii pentru autostradă
Pe lista firmelor care au creat balastiere la limita legii în Prahova se numără şi societăţile care lucrează la Austostrada Bucureşti-Ploieşti, Pa&Co şi UMB Spedition, aparţinând „regilor asfaltului" Costel Căşuneanu, respectiv Dorinel Umbrărescu. De altfel, firma lui Căşuneanu a fost amendată în acest an de Garda de Mediu cu 60.000 de lei, pentru încălcarea condiţiilor impuse de lege. Garda de Mediu Prahova a efectuat, în perioada 2008-2011, 81 de controale la firmele care exploatează agregate minerale în judeţ, soldate cu 21 de amenzi în valoare de 1.086.000 lei şi opt sistări de activitate până la obţinerea actelor de reglementare. În urma semnalelor din presă, prefectul Adrian Dobre a cerut o nouă serie de controale. „Garda de Mediu lucrează în acest moment, sunt acţiuni în desfăşurare. Nu avem momentan o estimare a daunelor produse, pentru că studiile de impact trebuie făcute tocmai de către aceste firme, în momentul în care cer autorizaţia de mediu", ne-a declarat prefectul de Prahova.
În prezent, 49 de societăţi comerciale sunt autorizate să desfăşoare activităţi de exploatare a agregatelor minerale pe raza judeţulu, potrivit datelor Inspectoratului de Poliţie. 31 de perimetre se află în exploatare, din total de 53 autorizate. De la începutul anului, IPJ a organizat 18 acţiuni de control, constatând 11 infracţiuni şi 32 de contravenţii, cu amenzi totale de 620.000 lei.
Ţinta perfectă
Zona Târgşorul Vechi-Strejnic a fost aleasă de afacerişti întrucât stratul de pământ vegetal are o grosime de numai jumătate de metru, iar sub el se găsesc zeci de metri de nisip şi pietriş. Acest lucru se vede, cu ochiul liber, în structura „pereţilor" săpaţi de râul Teleajen şi este confirmat de studiile geo.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:
