Ploieşti: A început Bacalaureatul 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Limba şi Literatura Română a fost o probă orală dificilă, din cauza emoţiilor cu care concurenţii s-au prezentat în sălile de concurs dar şi a întrebărilor profesorilor.

Elevii din anii terminali de liceu s-au prezentat, începând de ieri dimineaţă, la prima probă a examenului de Bacalaureat de anul acesta: Limba şi Literatura Română, oral.

„Am venit cu băiatul meu şi sper să ia o notă bună pentru că vrea să dea la medicină apoi. Am emoţii foarte mari, mai mari ca ale lui şi sincer cred că merită o notă mare pentru că a muncit foarte mult şi a învăţat”, explică Sofia Anton, o mămică ce-şi aştepta fiul în faţa Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza".

 În total, în Prahova, pentru sesiunea iunie-iulie 2009 s-au înscris 9.350 de concurenţi, dintre care peste 7.400 sunt absolvenţi ai promoţiei 2009, iar 1.900 sunt elevi din promoţiile anilor trecuţi, care nu au promovat sau nu s-au prezentat la acest examen.

Taxă de participare
Tinerii care se află la cea de-a treia încercare de a promova Bacalaureatul sunt nevoiţi să achite o taxă de 217 lei pentru toate cele şase probe din examen.

După susţinerea a două probe orale, elevii vor da examene scrise la patru materii. Lucrările lor vor fi corectate în cadrul a 23 de centre de evaluare din Prahova de către şase subcomisii care vor funcţiona la nivel judeţean.

Calendarul Bacalaureatului
Între 22 şi 23 iunie elevii prahoveni susţin proba orală de Limba şi literatura română, în timp ce, în perioada 24-25 iunie tinerii vor avea proba orală la Limba şi literatura modernă .

Pe 26 iunie este programat examenul scris la Limba şi literatura română, iar patru zile mai târziu, pe 30 iunie, urmează proba obligatorie a profilului.

Pe 1 iulie elevii vor susţine o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, iar pe 2 iulie o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării.

Rezultatele la BAC
În data de 5 iulie liceele prahovene vor afişa rezultatele bacalaureatului până la ora 16.00, după care elevii vor avea posibilitatea de a depune contestaţiile lor între orele 16.00 şi 20.00.

Aceste contestaţii vor fi rezolvate în perioada 7-8 iulie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 9 iulie 2009.

Profesori nemulţumiţi
Ministrul Ecaterina Andronescu a decis ca sumele de bani oferite profesorilor supraveghetori şi evaluatori să fie mai mici cu 50%.

Astfel, corectarea unei lucrări va fi plătită cu 4 lei în acest an în loc de 7,5 lei cât a fost plătită anul trecut, iar un profesor supraveghetor va primi 25 de lei pentru o zi la BAC, în loc de 65 de lei cu cât a fost plătit în urmă cu un an.

„Sunt mulţi profesori care din această cauză au renunţat să mai vină. Cred că se puteau oferi aceleaşi sume ca în anii trecuţi, dar se pare ca noi, profesorii, suntem din nou puşi la zid când vrem să facem un bine”, este de părere o profesoară din Ploieşti.

Carmen Coarfă, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.
„Mi-a picat un subiect uşor dar am primit multe întrebări din partea profesorilor. Am fost notată cu 9 şi cred că este o notare corectă. Am intrat în sală la 10.10 şi am terminat la ora 11.00”.

Larisa Clipaciuc, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul"
„Mi-a picat un text narativ, dar comisia a fost severă şi am primit întrebări destule. Am luat nota 9 pe ce am ştiut, pentru că nu s-a putut mişca absolut nimic. Nu mi s-a părut greu, nu am avut emoţii dar m-am încurcat şi am pierdut un punct”.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite