Bac fără emoţii în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de liceu au dezbătut mai mult vestimentaţia decât subiectele. Majoritatea îşi dorea, înainte de intrarea în examen, să pice "Moromeţii", iar răul cel mai mare era considerat Marin Sorescu. Aşteptările lor au fost răsplătite cu un subiect foarte accesibil, caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult, cerinţă pe care o îndeplinea foarte bine Harap-Alb al lui Ion Creangă.   

Aproximativ 9.000 de candidaţi din Prahova, dintre care aproape 2.000 din seriile anterioare, au început azi-dimineaţă partea grea a examenului bacalaureat, adică probele scrise. Prima încercare, limba şi literatura română, o metaforă cu semnificaţii tot mai ascunse, de la an la an, pentru absolvenţii de liceu.

Dovadă şi preferinţele lor, înainte de examen. "Să ne dea <Moromeţii>, că asta o ştiu cel mai bine. E simplu, pe înţelesul tuturor şi poţi să mai bagi şi de la tine. Filozofelile, modernismul, astea sunt grele, nici nu le-am înţeles cum trebuie. Dacă îmi pică <Iona> de Sorescu, m-am ars", ne-a explicat cum stă treaba cu subiectele, între două ţigări menite să-l calmeze înainte de intrarea în sală, Marius Neagu. Ca el erau mulţi dintre candidaţii la examenul maturităţii veniţi să susţină proba la centrul de examen organizat în Colegiul "Elie Radu" din Ploieşti: aprindeau ţigară de la ţigară şi abia aşteptau berea de după probă.

Panicaţi, câţiva absolvenţi citeau pentru prima dată despre simbolism, speriaţi de o colegă care visase azi-noapte că o să le pice "Plumb" al lui Bacovia. Au uitat de simbolism destul de repede, după ce au remarcat o "tipă" bine, cu ochelari de soare şic, despre care au început o discuţie interminabilă, cu valenţe filozofice, despre cât este de indicat sau nu să vii decoltată la bacalaureat. De altfel, examenul a prilejuit pentru mulţi dintre absolvenţii de liceu o paradă a modei în care fiecare s-a străduit să iasă din tipare.

Fără surse în săli

Candidaţii au putut intra în sălile de examen între 7.30 şi 8.30, pe baza buletinului de identitate şi fără "surse" de inspiraţie. În Prahova au fost organizate 25 de centre de examinare şi 6 centre zonale de evaluare. Extragerea subiectelor s-a făcut la ora 9.00, iar varianta a ajuns în siguranţă şi în bune condiţii în toate unităţile de învăţământ din judeţ.

Spre deosebire de anii anteriori, subiectele extrase nu au mai fost făcute publice decât după ora 14.30.  Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea acestora şi nu au putut părăsi sala de examen mai devreme de o oră de la începerea probei.  Următoarea probă scrisă, doar trei începând de anul acesta în loc de patru, se va desfăşura pe 30 iunie.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite