Ploieşti: Autorităţile se pregătesc pentru o eventuală viitură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pornind de la simularea producerii unei fisuri în barajul de la Măneciu, localnicii din mai multe comune au fost învăţaţi cum să reacţioneze în cazul evacuării şi au fost stabilite puncte de comandă pe traseul eventualei unde de viitură.

Peste 200 de pompieri şi specialişti în protecţie civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, la care s-au adăugat câteva zeci de jandarmi şi poliţişti, au participat, ieri, la un exerciţiu de protecţie civilă. Scenariul a constat în producerea unei avarii la barajul Măneciu şi care a dus la crearea unei viituri ce a afectat comunele Măneciu, Drajna, Izvoarele, Teişani, oraşul Vălenii de Munte, Gura Vitioarei şi Măgurele, oraşul Boldeşti–Scăieni şi Blejoi.

„Un astfel de exerciţiu este absolut necesar. În primul rând, se ia legătura cu autorităţile locale şi se face verificarea modului în care se transmit mesajele de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de urgenţă. Mai exact, atât autorităţile cât şi populaţia sunt informate despre cum trebuie să se comporte în astfel de situaţii şi sunt verificate mijloacele de alarmare pe care le au la dispoziţie administraţiile locale şi operatorii economici”, a explicat comandantul adjunct al ISU Prahova, colonelul Nicolae Popescu.

Au fost stabilite şapte puncte de coordonare
O atenţie deosebită s-a acordat măsurilor de primă intervenţie de specialitate ce trebuie luate în incinta societăţii de la barajul Măneciu. Totodată, pe teren, forţele participante au realizat şapte puncte de coordonare şi evacuare, din care s-a pornit la inventarierea gospodăriilor şi a societăţilor economice, a căilor de acces şi a podurilor din raza acestora. Au fost identificate 330 de locuinţe şi 1.228 de persoane afectate de viitură.

Pe baza informaţiilor culese la faţa locului, autorităţile vor elabora un plan comun de evacuare a populaţiei şi a bunurilor şi de salvare a persoanelor aflate în pericol. Centrele de conducere şi coordonare a evacuării sunt amenajate şi amplasate pe DN 1A în localitatea Blejoi, în localitatea Lipăneşti – la Mănăstirea Zamfira, în pădurea Cazacu, la Vălenii de Munte, în Drajna de Jos – la stadion, la intrarea în Teişani şi în cartierul de blocuri din Măneciu.

Calcule
În cazul producerii unei fisuri de şase metri în baraj, aceasta s-ar mări cu patru metri pe minut. Astfel, în 20 de minute, s-ar putea produce o spărtură de până la 100 de metri prin care viitură ar ajunge în oraşul Vălenii de Munte în aproximativ 30 de minute.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite