Ploieşti: Aurelia Solomon, profesoara de matematică a primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Aurelia Solomon, profesoara de matematică a primarului
Ploieşti: Aurelia Solomon, profesoara de matematică a primarului

A ajuns profesoară şi directoare a liceului în care a învăţat şi i-a avut colegi pe foştii profesori, printre elevii săi numărându-se inclusiv primarul Andrei Volosevici şi soţia acestuia.

A urmat Facultatea de Matematică-Fizică la sugestia profesoarei de fizică şi acum spune că dacă ar mai avea de ales ar merge pe acelaşi drum. „În clasa a X-a, într-o excursie pe care am organizat-o cu şcoala la Bucureşti, eu nu am mai avut loc cu colegii mei şi m-am nimerit în acelaşi compartiment cu profesoara de fizică. Şi dânsa m-a întrebat ce facultate vreau să urmez şi mi-a sugerat să aleg această cale”.

A plâns în primul an de facultate
La facultate pe care a urmat-o au fost 900 de candidaţi pe 150 de locuri, iar după proba scrisă, care era eliminatorie, au mai rămas 450.

„Una dintre prietenele mele care se pregătise şi în particular faţă de mine care nu aveam posibilităţi picase şi mă gândeam că acelaşi lucru o să mi se întâmple şi mie, dar am intrat, iar tatăl meu, când m-a văzut pe listă, a început să plângă de bucurie”, spune Aurelia Solomon. La început i-a fost greu în facultate şi de multe ori plângea pentru că ceea ce i se preda era total diferit faţă de ceea ce învăţase în liceu.

A obţinut un post la liceul în care învăţase
În 1962, în acelaşi an în care a terminat facultatea s-a căsătorit şi până să obţină semnătura pe repartiţia care îi fusese acordată pentru un post în învăţământul superior a plecat în luna de miere. „Rectorul care trebuia să semneze repartiţia era plecat din ţară şi atunci am plecat şi eu, cu speranţa că în toamnă o să iau repartiţia. Însă, când m-am întors, postul îi fusese repartizat altcuiva şi mi se sugera să optez pentru un post în Braşov sau Targu-Mureş”, spune profesoara.

Atunci a hotărât să predea în învăţământul liceal şi a solicitat un post la liceul la care învăţase. „A fost prima dată când am fost mai obraznică şi am spus că nu plec până nu obţin un post la Colegiul I.L.Caragiale. Directoare pe vremea aceea era fosta mea profesoara de română şi m-a primit cu braţele deschise”, spune Aurelia Solomon.

Stătea drepţi în faţa foştilor profesori
Profesoara de matematică îşi aminteşte că nici nu îndrăznea să intre în cancelarie să dea ochii cu foştii profesori. „Îmi era şi ruşine să stau în cancelarie. Directoarea mă aducea, iar eu plecam. Stăteam drepţi când un profesor trecea pe lngă mine”. Aurelia Solomon spune că asista la orele de matematică ale celorlaţi profesori din liceu cu mai multă experienţă pentru a învăţa de la aceştia.

În 1982 a devenit directoare adjunctă a liceului iar din 1986 până în 1990 directoare generală. „Am încercat în perioada cât am condus liceul să aduc profesori de calitate şi să menţin calitatea învăţământului la un standard ridicat”, spune profesoara. De-a lungul anilor a avut aproximativ 40 de generaţii de elevi, printre aceştia numărându-se şi primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici şi soţia acestuia.

„Primarul era la clasă de uman iar matematică nu era foarte importantă pentru cei care urmau acest profil. Aveau doar două ore pe săptămână”, îşi aminteşte Aurelia Solomon. De asemenea, numeroşi profesori universitari şi directori de instituţii liceale din oraş i-au fost elevi.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Aţi avut elevi care mergeau la olimpiade?
A.S.: Da, pot să spun că au fost sute de elevi olimpici. Într-un an, singurii olimpici pe ţară au fost elevii mei.
S-a schimbat învăţământul faţă de cum era pe vremea dumneavoastră?
A.S.: Pe vremea mea erau manuale unice şi programe şcolare stabile. Învăţământul românesc era unul sigur. Eu încă cred că matematica se face cu creionul şi creta şi nu pe calculator.
Dădeaţi note mici?
A.S.: Eram o profesoară mai severă, îmi plăcea ca elevii să ştie carte. Copiii spuneau că un şapte la Solomon echivalează cu un zece.
Elevii dumneavoastră au mers în continuare pe partea de real?
A.S.: Nu toţi. Am foşti elevi care au devenit doctori sau care acum lucrează în mass-media.

CE-I PLACE
„Îmi place ordinea, disciplina şi curăţenia. Îmi place să stau în natură să mă relaxez. Mi-e dor de mare, albastrul infinit îmi dă o stare de linişte”.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi place prostia, minciuna şi atitudinea unor oameni puşi pe căpătuială fără să aibă nicio pregătire”.

PROFIL

Născută
28.11.1940, Ploieşti

Studii
Facultatea de Matematică – Fizică, Universitatea Bucureşti

Profesie
profesor

Familie
căsătorită, două fete

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite